Марихуаната, хероинът, кокаинът са изцяло заместени от синтетичните наркотици. Много

...
Марихуаната, хероинът, кокаинът са изцяло заместени от синтетичните наркотици. Много
Коментари Харесай

Неофициална статистика: 30% от завършващите 8 клас употребяват наркотици

Марихуаната, хероинът, кокаинът са напълно заместени от синтетичните опиати. Много по-евтини са за изработка, само че за жалост, доста по-пагубни като резултат. Това сподели Калин Таушанов от национална гражданска самодейност и уредник на акцията " Един грам живот " в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .  

Той акцентира, че няма понятия като " лека “ и " тежка “ дрога. " Това, което беше марихуаната преди години, сега е сменено от изкуствена трева – " билка “ или " чай “, по този начин я назовават на улицата. Това е един напълно естествен чай, който се третира с химически детайли, които откакто изсъхнат, се пушат. Има случаи при първа или втора ръка, при които резултатът е необратим – децата отключват душевен разстройства, шизофрении, биполярни разстройва, халюцинации и не се възвръщат “, изясни той.  

Националният център по наркомании е закрит през 2018 година и сега това е направление към Дирекция " Психично здраве “ към Министерство на здравеопазването. Официална статистика за подвластните към опиати и типовете опиати няма, означи Калин Таушанов. Неофициалната статистика демонстрира, че 30% от завършващите 8 клас използват опиати, уточни той. 

На 9 септември в хотел " Хемус “ ще се състои конференция, чиято цел е родителите и децата да потърсят помощ, защото националните стратегии по думите му не дават резултат. " Тук приказваме напълно за предварителна защита, за ограничение на достъпа до дрогата. Искаме да обединим учители, родители, психолози, специалисти, които да работят в една и съща посока. Целта е да формираме звена от деца, които знаят една и съща информация едновременно и им се приказва едно и също у дома “, изясни още Калин Таушанов.  

Мариела Кирова изясни, че всеки ден на пазара се появява нова дрога, резултатите от които са незнайни. Работата на специалистите е да насочат верните послания към децата и към родителите, да обяснят какви опиати се оферират и какви са резултатите от тях, акцентира тя. " Кампания " Един грам живот “ е за това да покажем, че не е нужно да имаш проблем, не е нужно да се криеш, а би трябвало да се приказва свободно за това, с цел да се откри решение. Това е общ проблем и търсим общо решение. Искаме да възпитаме в децата си такива умения, които да ги създадат устойчиви на тези нови провокации. Самите ние би трябвало да бъдем готови, с цел да можем да се оправим по съответен метод с децата си “, съобщи тя.  

Абсолютно несъмнено е, че в един миг на децата ще им бъде препоръчана дрога, съобщи Мариела Кирова. " Родителите би трябвало да разберем тази обстановка и да я чакаме. Дрога може да бъде препоръчана или сложена, без знанието на самото дете. Това е всеобща процедура “, изясни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР