Мариана Тошева е новият председател на държавната агенция за бежанците.

...
Мариана Тошева е новият председател на държавната агенция за бежанците.
Коментари Харесай

Бивша шефка в БЧК и Хелзинкския комитет оглави агенцията за бежанците

Мариана Тошева е новият ръководител на държавната организация за бежанците. Тя е била назначена от премиера Кирил Петков в сряда, заяви държавната пресслужба. Тошева има богат опит в региона, написа в известието. Работила е във Върховния комисариат по бежанците на Организация на обединените нации. След това е била зам.-директор на програмата за правна помощ за бежанци на Българския хелзинкски комитет, а до неотдавна е изпълнявала длъжността програмен управител на Бежанско мигрантска работа на Българския червен кръст.

Малко по-рано министър-председателят освободи Петя Първанова, която оглави организацията през 2016 година по времето на второто държавно управление на ГЕРБ. Пред БНР тя описа, че била извикана в министерския съвет, където е имала диалог с вицепремиера Калина Константинова.

" Нещата са пределно ясни. Вижданията и основаната организация за водоравен метод не биха могли да реализират задачите, които се чакаха. Но по този начин или другояче думата " доверие " застана сред нас и смятам, че е безусловно на място подобаващ човек, на който е гласувано доверие, да оглави организацията и да направи нещата по този начин, както се чакат от държавното управление ", съобщи Първанова.

Преди това бе за малко и вътрешен министър в служебното държавно управление на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевенлиев.

През последните седмици срещи организацията за бежанците има съществени рецензии поради неприятната организация във връзка с идващите от Украйна. В началото на войната от страната нямаше никаква помощ и всичко се вършеше от доброволци. Едва преди няколко дни стартира организация на най-елементарните пунктове за подаване на документи за статут у нас.

" Въпреки че единствено през последните 3 години на организацията са били обезпечавани средства в размер на 50 млн. лева, както от европрограми, по този начин и от държавния бюджет, липсва построен потенциал и запаси за ръководство на обстановката с разселените от Украйна лица ", настояват от държавното управление.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР