Маргарита Стойкова спечели изключително международно признание едва с първата си

...
Маргарита Стойкова спечели изключително международно признание едва с първата си
Коментари Харесай

Пловдивчанката Маргарита Стойкова е „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале

Маргарита Стойкова завоюва извънредно интернационално самопризнание едвам с първата си роля в пълнометражен филм. След като взе специфичната премия на град Варна от фестивала " Златна роза " за осъществяването си в " Диада ", тя е една от 10-те " Европейски изгряващи звезди " в програмата на Берлинале. 
Прочетете още
Програмата European Film Promotion избира артисти от цяла Европа от 1998 година насам и годишно отбелязва достиженията им в границите на един от най-реномираните кинофоруми в света. От 2009 насам броят им е стеснен единствено до 10артисти от всички 37 страни. От първото издание до момента на Берлинале са показани няколкостотин изгряващи звезди, а измежду тях са имена като Даниел Крейг, Алисия Викандер, Рейчъл Вайс,Кери Мълиган, Джордж МакКей, Риз Ахмед, Мерван Кензари, Нина Хоси и др. 

По време на събитието Shooting Star в Берлин, което ще се организира от 16 до 19 февруари, младите кино звезди ще вземат участие в семинари и срещи с хора от сектора и ще бъдат показани от интернационалните медии. Това е освен една от премиите с изключителна тежест за актьорите, само че и невероятна опция за по-нататъшното им кариерно израстване. 

10-те изгряващи звезди са определени от 5-членно жури. Експертите отличават Маргарита Стойкова като най-младия гений в тазгодишния състав на Shooting Stars, а в формалния анонс на EFP (European Film Promotion) се подчертава на това, че тя " изобразява извънредно ловко многостранен темперамент. Първоначално изглеждаща несимпатична, героинята ѝ последователно разкрива пластове чупливост ". Останалите 9, които също ще получат специфичната премия на гала в Берлинале Паласт на 19 февруари 2024, са Thibaud Dooms (Белгия), Suzy Bemba (Франция), Salome Demuria (Грузия), Katharina Stark (Германия), Éanna Hardwicke (Ирландия), Valentina Bellè (Италия), Džiugas Grinys (Литва), Kamila Urzędowska (Полша) и Asta Kamma August (Швеция).  



Вторият филм на Яна Титова " Диада ", в който Маргарита играе основната роля, бе отличен с огромната премия Grand Prix в категорията Just Film на един от 15-те най-реномирани кинофестивали в света – PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival. Световната премиера на кино лентата беше на кинофорума във Варшава, а от фестивала " Златна роза " във Варна получи 4 награди.

" Диада " продължава да се радва на мощен интерес от страна на публиката в киносалоните у нас и към този момент е гледан от над 50 000 фенове. Филмът се концентрира върху историята на Дида, 16-годишно момиче от дребен град, което мечтае да замине при майка си в Америка, където да сбъдне и друга своя съкровена цел – да учи изобразяване. За броени часове животът ѝ се прекатурва, а нужната поддръжка липсва както от страна на най-хубавата ѝ другарка Ива, по този начин и от страна на възрастните.

В главния актьорски състав на " Диада " влизат редица обичани артисти като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева, Анастасия Ингилизова и други.

Само за учениците, в интервала от 1 до 14 януари киноверигата Синема Сити ще предлага специфична цена на билетите – 8лв.

" Диада " е продукция на Portokal, в копродукция с No Blink Pictures, Sonus и Right Solutions и с поддръжката на Национален кино център, Творческа Европа и Национален фонд „ Култура “. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР