Манията на Америка по вещиците е по-стара от самата страна.

...
Манията на Америка по вещиците е по-стара от самата страна.
Коментари Харесай

Зелена кожа, гърбав нос и островърха шапка: Задължителните атрибути на вещицата

Манията на Америка по вещиците е по-стара от самата страна. Първоначално се кореняла в страха, подхранван от обвиняванията в магьосничество, в това число тези, които довели до тестванията на вещиците в Салем. Отвъд правосъдната зала вещиците участват непрекъснато в американската просвета през национални митове и локални предания, приказки, традицията за Хелоуин и в последна сметка малкия екран и филмите.

С течение на времето в американската известна просвета се оформи неповторим архетипен модел на вещицата, който включва атрибути като островърха шапка, метла, черна котка и не се е трансформирал доста, откогато хората започнаха да се обличат като вещици за Хелоуин преди повече от век.

Но е пристигнал този характерен облик? Подобно на самите вещици, произходът, историята и костюмите им са комплицирани.

Черна, островърха шапка

; American Puritans believed the Quakers were magic practitioners who worshipped the devil. The classic witch hat was associated with Quakers for that reason. Ironically, this pointed hat was not part of Quaker attire.
— shanna writes (@shannawrites1)
Най-разпознаваемата част от костюма на вещицата е черна, конусовидна шапка със подострен връх. Като всяка друга част от вещерското облекло и шапката евентуално произлиза от голям брой други култури и столетия.

Някои свързват произхода на шапките на вещиците със стила на дамите квакерки. През по-голямата част от XVII-ти век дамите от всички обществени съсловия носели високи, черни, вълнени филцови шапки, което Аби Кокс, историк по облеклото, споделя, че е било част от модата по това време. Широкополите, черни, конусовидни шапки достигнали връх в своята известността в средата на XVII-ти век, когато в Англия била учредена нова християнска деноминация, известна като Религиозното общество на приятелите или квакерите.

Вярванията на квакерите се считали за радикални по това време - изключително концепцията, че дамите и мъжете са духовно равни и че на дамите е позволено да бъдат проповедници. Тъй като на тях се гледало като на новобранци и техните възгледи и практики се считали за опасност за Британската монархия и англиканската черква, квакерите били преследвани и хвърляни в пандиза, а дамите квакери били упреквани в магьосничество.

В книгата си от 1901 година „ Квакер: Проучване на костюма “ (The Quaker: A Study in Costume), историкът Амелия Мот Гумере - самата тя практикуваща квакерка - отбелязва, че „ жените-проповедници “ от XVII-ти век, които били „ преследвани поради обвинявания в магьосничество “, носели островърхи шапки, престилки и високи обувки с токчета.

Във времена, когато дамите отвън монархията рядко попадали в полезрението на обществеността - и затова, рядко били представяни в илюстрации на книги и други творби на изкуството - този облик на дамите квакери и облеклата, които носели се запазил.

„ Почти всички най-ранни данни за дамите квакери, които проповядвали, ги показват с този тип шапка “, написа тя.

„ Невъзможно е при разглеждането, на която и да е от тези илюстрации да избегнем натрапчивата концепция, че това безспорно е шапката на типичната магьосница от нашето детство. “

Друго пояснение за произхода на вещерските шапки някои откриватели намират в носените от еврейските мъже сходни шапки в някои райони на средновековна Европа. Отначало те го правели непринудено, само че това се трансформирало след 1215 година, когато евреите в някои елементи на континента били принудени да носят „ Judenhut “ след папски декрет, изискващ от тях да носят идентифициращ детайл в облеклото, когато се появяват на обществени места. Евреите били изобразявани с тези конусовидни шапки в средновековното изкуство на континентална Европа най-малко до 16 век.

Черна рокля

| Resident Evil Village (PC)

- Captured via camera tools by:
- Mods (witch hat, makeup, black dress) by:

Happy Halloween!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР