Манфред Вебер, ръководител на Европейската народна партия (ЕНП), водеща фракция ...

Манфред Вебер, ръководител на Европейската народна партия (ЕНП), водеща фракция

Спорът между ЕС и Полша ще се разреши в Брюксел

Манфред Вебер, началник на Европейската народна партия (ЕНП), водеща секта в Европейския парламент, предизвести за допустимо излизане на Полша от Европейския съюз (ЕС) на фона на по отношение на приоритета на европейското право пред националното. Той изрази това мнение в изявление за Redaktionsnetzwerk Deutschland преди срещата на върха на Европейски съюз, която ще се организира от 21 до 22 октомври, съобщи БГНЕС.

Вебер съобщи, че на идната среща на върха на Европейски съюз би трябвало да бъде открито компромисно решаване на правния спор сред Полша и Европейски съюз. " Това е кардинален въпрос, а точно приема ли Европейски съюз правото и независимостта на правораздаването. Фактът, че тази тематика не е обсъждана до момента, е неуспех на Европейския съвет ", съобщи ръководителят на ЕНП.

Той макар че добави, че Европейският съвет не би трябвало да се " страхува от реални спор, който би трябвало да се организира в Европа ". " Ако въпросът за върховенството на закона и действието на европейското право не бъде решен, съществува риск от наложително излизане на Полша от Европейски съюз през задната врата ", заключи Вебер.

На 7 октомври Конституционният съд на Полша, откакто прегледа настояване на министър-ръководителя Матеуш Моравецки, удостовери противоречие на върховенството на европейското право с конституцията на страната. Това решаване провокира нова вълна от рецензии от страна на Брюксел и разискване на опцията Варшава да бъде лишена от средства от европейските фондове. 

Източник: segabg.com