Мanchester Airport Group, която е собственик и оперира летищата Манчестер,

...
Мanchester Airport Group, която е собственик и оперира летищата Манчестер,
Коментари Харесай

Най-големият британски летищен оператор работи в България за концесията на Летище София

Мanchester Airport Group , която е притежател и оперира летищата Манчестер, Лондон Станстед, Ийст Мидландс и Борнемут във Англия, е изпратила собствен екип за подготовка на присъединяване в концесионната процедура за Летище София, научи OFFNews от свои източници. МАГ е публично-частна компания с акционери 9 английски общини от регион Манчестер и Индъстри фънд мениджмънт (IFM), капиталов фонд благосъстоятелност на 27 водещи пенсионни фонда от света, притежаващ дялове в 10 летища в Европа, Съединени американски щати и Австралия.

Оборотът на Манчестер Еърпорт Груп за последната година е близо 1 милиард английски паунда. Само от Летище Манчестер над 70 самолетни компании извършват директни полети до над 280 международни дестинации, като броят на обслужените пасажери годишно е съвсем 60 млн., а инвестицията в настоящата модернизацията на летище Манчестер и летище Станстед Лондон надвишава 1,5 милиарда английски паунда. Над 7,5 милиарда английски паунда е приноса към британскатата стопанска система от четирите летища на групата, като единствено през летище Ийст Мидландс за годината са превозени над 700 000 тона товари.

Концесионната процедура за Летище София беше открита при втория кабинет на Борисов и беше удължавана 4 пъти. Публично тогава стана известно, че има проявен интерес от четири непознати оператора - турската TAV, притежател на летището Ataturk в Истанбул; немската Fraport, която завоюва концесията на 12 островни летища и Летище Солун в Гърция през предходната година и която стопанисва и морските летища Варна и Бургас в партньорство с варненския холдинг " Химимпорт " ; турската Limak и операторът на летището в Цюрих. Оказва се, че с изключение на тези четири претенденти, Манчестер Еърпорт Груп също е имала подготвеност да подаде оферта в прекратената процедура за концесия на Летище София, както и огромната френска индустриална група Буиг, която последно концесионира летището в Загреб, Хърватска.

Служебното държавно управление на Огнян Герджиков приключи процедурата в края на февруари след сериозен напън от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която обществено твърдеше, че има сделка с турска компания за спечелването на концесията. По неофициални данни за прекратяването на концесията напън е оказал и президента Румен Радев. Българска социалистическа партия и в този момент се афишира против концесията, макар че точно по време на тяхното държавно управление, ръководено от Сергей Станишев и с министър на превоза Петър Мутафчиев летище Варна и летище Бургас бяха дадени на концесия на консорциум, воден от варненската икономическа група " Химимпорт ".

В момента на Летище София оперират 23 самолетни компании, като с най-вече пасажери е Ryanair, следван от Wizz Air, а националният транспортьор България Еър е трети. В топ пет са още Lufthansa и Austrian Airlines. Повече от 2 200 души работят все още за държавното сдружение " Летище София " ЕАД, което стопанисва аерогарата.

Транспортният министър Ивайло Московски разгласи още в края на октомври, че при започване на 2018 година концесионната процедура ще бъде обновена, като този път ще бъде извършена по новоприетия Закон за концесиите, който влиза в действие от 1 януари и изцяло транспонира Европейските регламенти и наставления в бранша.

За провеждането на новата процедура по европейските правила беше притеглен интернационален съветник - транспортното министерство подписа контракт със Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Двете институции довършват предконцесионните разбори за аерогарата и вършат юридически и финансов разбор за миналите две години. В бюджета на страната за идната година е планувано " до края на 2018 година да бъде подписан концесионния контракт ", като заложеният еднократен доход от възможното отдаване на летището на нов оператор е в размер на 250 млн. лева без Данък добавена стойност, за което българското държавно управление получи към този момент нотификация от Европейската комисия, с цел да може със средствата да бъдат покрити задълженията на БДЖ. Отделно от това беше написано, че годишно концесионерът би трябвало да внася концесионна такса от най-малко 9.9 млн. лева, както и да направи вложения за най-малко 306 млн. лв. в летището. Прогнозираната финансова изгода за страната общо за целия 35-годишен интервал на концесията беше изчислена на 2.676 милиарда лв.. Концесионерът би трябвало да построи отначало остарелия терминал на летището, да модернизира пистата и да разшири перона и методите, с цел да може Летище София да поеме по-голям брой самолетодвижения, както и да ремонтира и реорганизира пътникопотока на новия терминал, който единствено 10 години след построяването си е в неприятно положение, поради неналичието на поддръжка, а и с цел да реши проблемите с безкрайните опашки за пасажерите в пиковите часове. И всичко това с непрестанно възходяща конкуренция на Балканите, състояща се от: 10 млрд инвестиция в ново летище в Истанбул; вървяща към привършване процедура за концесия на Летище Белград, където имаше 27 подадени предложения от водещи международни компании; концесионираното Летище Скопие от турската компания TAV; концесионираното Летище Солун от немската Fraport; и идни няколко нови концесионни процедури в района.

Летище София е един от най-големите държавни активи, който не се ръководи добре, източва се посредством разнообразни контракти за даване на услуги и макар че неотдавна посрещна 6 милиония си пасажер, записва напълно минимална облага, а недоволствата от обслужването, поддръжката и неугледния външен тип постоянно са обект на стотици мнения в мрежата.

През идващите 6 месеца летището, което носи името Враждебна, ще би трябвало да посрещне повече от 22 000 публични лица и посетители на София, участващи в над 250 събития свързани с европредседателството.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР