Манчестър сити няма да повтори изпълнения с паметни рекорди минал

...
Манчестър сити няма да повтори изпълнения с паметни рекорди минал
Коментари Харесай

"Манчестър сити" и 13-те крачки към величието

Манчестър сити " няма да повтори осъществявания с паметни върхове минал сезон във Висшата лига, само че може да направи един от най-великите сезони в цялата история на футбола. Тимът на Пеп Гуардиола е изправен пред извънредно достижение - спечелването на купата, двете национални купи и Шампионската лига. Тринадесет стъпки разделят " жителите " от това, което никой до момента не е правил.

Първата от тях е през днешния ден от 19.30 часа против " Брайтън " в полуфиналите на най-стария футболен шампионат - Купата на Англия. Тимът на Пеп Гуардиола към този момент завоюва Купата на лигата, ще играе четвъртфинал с " Тотнъм " в Шампионската лига и....

Бил ли е някой толкоз близо

Само два британски тима са били толкоз покрай така наречен " златен куадрупъл " - " Челси " на Жозе Моуриньо през сезон 2006-07 и " Манчестър юнайтед " на сър Алекс Фъргюсън през сезон 2008-09.

Надеждите на " Челси " угасват на 1 май, когато сините отпадат в полуфиналите на Шампионската лига след дузпи против " Ливърпул ". Няколко дни по-късно сините губят и възможностите си за купа във Висшата лига, като в последна сметка остават втори на шест точки от " Манчестър юнайтед ". Утешителна премия остават трофеите в Купата на Англия и Купата на лигата.

Два сезона по-късно възможностите на " Юнайтед " завършват на 19 април след загуба с дузпи от " Евертън " в полуфиналите на Купата на Англия. " Червените дяволи " побеждават с купата и Купата на Лигата и доближават до финала на Шампионската лига, където губят от " Барселона " (0:2).

Най-успешният сезон за британски тим остава требълът на " Юнайтед " през 1999 година Тогава отборът на Фъргюсън печели купата, Купата на Англия и Шампионската лига. Шансовете за четвърти огромен трофей обаче завършват още на 2 декември след проваляне от " Тотнъм` в полуфиналите на Купата на лигата.

До 3 февруари пък не престават очакванията на " Арсенал " през именития сезон 2003-04. Тогава " непобедимите " на Арсен Венгер станаха първият тим, който става първенец във Висшата лига без изгубен мач. Това обаче остана единственият им трофей през сезона. " Артилеристите " отпаднаха от " Мидълзбро " в полуфиналите за Купата на лигата, от " Юнайтед " в полуфиналите за Купата на Англия и от " Челси " в четвъртфиналите на Шампионската лига.

Най-великите сезони отвън Англия

Само един тим в историята на европейски футбол със " златен куадрупъл " в един сезон - " Селтик ". Тимът от Глазгоу победи с купата, Купата на Шотландия, Купата на лигата и Купата на европейските първенци през сезон 1967-68.

" Барселона " завоюва шест трофея през календарната 2009 година, като четири от тях бяха в шампионати - купата в Ла Лига, Купата на краля, Шампионската лига и Световното клубно състезание.

Последният обаче се причислява към идващия сезон, защото се организира през декември. През сезон 2015-16 каталунците завоюва купата, купата и Световното клубно състезание, само че отпаднаха в четвъртфиналите на Шампионската лига.


© Associated Press

" Селтик " е единственият тим в историята на европейски футбол, печелил четири огромни шампионата в един сезон

Година по-късно " Реал " (Мадрид) стана първенец в Ла Лига и победи в Шампионската лига и Световното клубно състезание, само че отпадна в четвъртфиналите за Купата на краля.

Във Франция " Пари Сен Жермен " завоюва всички домашни титли във Франция в три от последните четири сезона - 2014-2015, 2015-2016 и 2017-2018 година, само че по този начин и не съумя да стигне по-далеч от четвъртфиналите в Шампионската лига.

" Аякс " (1971-72), ПСВ (Айндховен) (1987-88), " Интер " (2009-10) и " Байерн " (2012-13) вземат участие единствено в три шампионата при спечелването на своите континентални требъли в съответните сезони.

Какво следва за " Сити "

Според букмейкърите отборът на Гуардиола е любимец за спечелването на всеки един от трите трофея, за които ще се бори до края на сезона. Дори в Шампионската лига " жителите " са №1 в листата с коефициент 3.25 против 4.33 за " Барселона ", 4.50 за " Ювентус " и 5.00 за " Ливърпул ".

След дуела с " Брайтън за Купата на Англия " Сити " се насочва точно към най-силния клубен шампионат. На 9 април британският първенец гостува на " Тотнъм ", а реваншът на " Етихад " е на 17 април. Ако отстранят " шпорите ", " жителите " ще играят с " Ювентус " или " Аякс " в полуфиналите.

Във Висшата лига за " Сити " предстоят шест дуела. Първият е против " Кристъл палас " в Лондон на 14 април. След това идват двете най-големи тествания за отбора на Гуардиола - домакинство на " Тотнъм " на 20 април и дерби с " Манчестър юнайтед " на " Олд трафорд " на 24 април.


© Reuters

" Ще е съвсем невероятно да спечелим куадрупъл ", съобщи неотдавна полузащитникът на " Сити " Кевин де Бройне. А съгласно Гуардиола е " необикновено, че въобще сме в борбата за четири трофея " на този стадий от сезона.

Сходно мнение изрази и най-хубавия голмайстор в историята на Висшата лига Алън Шиърър. " Мисля, че " Сити " може да завоюва Шампионската лига и Купата на Англия, само че виждам " Ливърпул " като първенец във Висшата лига. Но това, което " Сити " пробва да реализира, което направи предишния сезон и което прави през сегашния, е необикновено ", сподели някогашният нападател.

Авторитетната компания за разбори " Грейсноут " пресметна, че шансът на " Сити " да завоюва и четирите шампионата е 9%. " Те имат 59% късмет да завоюват Висшата лига, 79% за Купата на Англия и 20% за Шампионската лига ", изясни основният анализатор на " Грейсноут " Саймън Глийв.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР