Манастирите сигнализират за . В Бачковския манастир сметката за ток

...
Манастирите сигнализират за . В Бачковския манастир сметката за ток
Коментари Харесай

Заради рекордни сметки: Манастирите искат да преминат на битов ток


Манастирите алармират за. В Бачковския манастир сметката за ток за декември е към 20 000 лева За януари чакат да е и по-висока. Заради това Светият Синод изиска с писмо до КЕВР Светите обители да заплащат ток като битови консуматори.

Към момента са консуматори на индустриален ток.

„ Това са суми, които манастирите мъчно могат да поемат, или в случай че могат да ги поемат това е на върха не оцеляването. Целият народ е в рецесия, тъй че издръжката на манастирите е сложна за него “, споделя свещеник Сионий, свещеник на Бачковския манастир.

По думите на игумена казусът не касае единствено Троянския и Бачковския манастир, а всички църкви и манстири в България.

„ Ние сме лишени от опцията да вършим своята обществена работа. В манастира не можем да посрещаме небогати, страдащи и хора в потребност. Не можем да отворим нашия дом за възрастни заради същата причина. Обръщаме се с молба да ни бъде обърнато внимание и токът да премине на битови потребности. Манастирите имат своята прехрана, грижа да поемат поклонниците и обществена задача за възрастни, деца сираци и хора в потребност. За нас е от витална нужда да се върнем още веднъж на битов ток “, добавя свещеник Сионий.

По думите му сметките им за ток ще бъдат три пъти по-малки, в случай че преминат на битова електрическа енергия. „ Българските манастири заплащат най-скъпия ток в Европейски Съюз. Може би и в света “, сподели още свещеник Сионий.

От КЕВР споделиха за bTV, че до дни ще бъде направено публично мнение, което да отговори на настояването на Светия Синод. Те обясниха също, че фактор играят енергоразпределителните сдружения в цялата страна, защото имат право до седем дни да апелират решенията, които КЕВР могат да вземат за манастирите и църквите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР