Мамят ни с цената на горивата по бензиностанциите. През последните

...
Мамят ни с цената на горивата по бензиностанциите. През последните
Коментари Харесай

ТАРИКАТИ: Мамят ни яко с цената на бензина и дизела!

Мамят ни с цената на горивата по бензиностанциите. През последните седмици петролът поевтиня доста, само че това не води до значително намаляване на цените на бензина и дизела.

Цената на петрола вид “Брент ” се намали до 76,8 $ за барел, в случай, че на 18 септември беше повишена до над 93 $, написа " Труд ".

Петролът е най-евтин от пет месеца насам. Поевтивяването на петрола от 18 септември насам, без да бъдат регистрирани измененията в курса на $, е с над 17%. Но от средата на септември насам и доларът е поевтинял по отношение на лв..

Така цената на петрола вид “Брент ” в левове е намаляла от 170,58 лева на 138,86 лева за барел, или с 18,6%.

А цената на бензина от пиковите стойности в края на септември от 2,88 лева за литър се е намалила до 2,72 лева, или единствено с 5,5%, демонстрират данни на уеб страницата fuelo.net.

Цената на дизела от пиковите стойности през октомври от 2,90 лева за литър, се е намалила единствено с 4,5% до 2,77 лева

Още по-ясно става, че плащаме повишени цени на горивата, като погледнем какви са били цените по бензиностанциите предходния път, когато цената на петрола е била на сегашните равнища. В началото на месец май петролът вид “Брент ” поевтинява до сегашните равнища.

Но на 1 май бензинът коства е 2,57 лева за литър, а дизелът е 2,61 лева Само преди няколко месеца, при същите цени на петрола в долари бензинът е коствал с 15 ст. по-евтино, а дизелът е бил с 16 ст. по-евтин.

От началото на май насам курсът на $ е повишен с към 2 ст. по отношение на лв., което би трябвало да се отрази в повишаване на бензина и дизела също с 2 ст. за литър, а не с 15-16 ст., както се случва в реалност.

От месец май насам не са вдигали акциза и Данък добавена стойност за бензина и дизела, няма и основни промени на заплатите в сектора.

Ако погледнем още по-назад във времето, се оказва, че на 15 ноември 2021 година петролът вид “Брент ” още веднъж поевтинява до настоящето равнище.

Тогава доларът е бил по-евтин - 1,70 лева за $, а в този момент е с 10 ст. по-скъп. На 15 ноември 2021 година цената на петрола в левове е била 131,20 лева за барел, междинната цена на бензина е била 2,43 лева за литър, а на дизела - 2,47 лева

От тогава насам цената на петрола в левове е повишена единствено с 5,8%, а повишаването на бензина и дизела е надлежно с 11% и с 12%, или два пъти по-голямо. При състояние, че основна част от цените на горивата се дефинира от акциза, който не е променян.

Оттогава са нарастнали заплатите. Но рафинерията в Бургас употребява съветско гориво, което на 15 ноември 2021 година струваше тъкмо колкото сорта “Брент ”. А в този момент съветският нефт “Уралс ” е много по-евтин - единствено 60,4 $ за барел, при 76,8 $ за “Брент ”.

Оказва се, че цените по бензиностанциите са като че ли употребяваме нефт “Брент ”, а не по-евтиния съветски нефт “Уралс ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР