Малцина са се посветили на идеята да опишат българската история

...
Малцина са се посветили на идеята да опишат българската история
Коментари Харесай

Издават „История на България“ от 1761 година

Малцина са се посветили на концепцията да опишат българската история в мрачните години на османско робство. „ История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски е позната на всеки българин, само че не изключително прочут е фактът, че година по-рано е формирано друго съчинение, описващо предишното ни.

Автор е францисканският духовник Блазиус Клайнер, а неговата „ История на България “ излиза едвам за повторно на български език в издание на съдружие „ Българска история “.

Биографията на самия Клайнер е изпълнена с голям брой неясноти, описват от издателството. Счита се, че той е потомък на саси (немскоезичното население на Трансилвания) и е творял в манастира в град Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния).

Неговото произведение дълго време тъне в давност в Архива на францисканците в Будапеща, преди да бъде намерено и преведено на български от Карол Телбизов под редакцията на акад. Иван Дуйчев.

„ История на България “ обгръща интервала от началото на българската държавност до завладяването на Константинопол от османците през 1453 година В описа си Блазиус Клайнер се уповава на допустимо максимален набор от извори, налични по негово време, които преглежда сериозно и задълбочено, допълват издателите.

Летописът на Блазиус Клайнер излиза по случай Деня на националните будителите и ще бъде разполагаем на литературния пазар в първите дни на ноември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР