Малцина са хората, които успяват да намерят смелост и да

...
Малцина са хората, които успяват да намерят смелост и да
Коментари Харесай

Сами Гравано – училищният двойкаджия, който натрупа милиони от мафията

Малцина са хората, които съумяват да намерят храброст и да приказват против една от най-великите подземни организации в света. Онези, които проговарят, остават вечно в заточение и постоянно не могат да се разделят с защитата си. Такава е историята и на Сами Гравано, един от хората със храброст да нарушат най-стария закон в мафията – омерта.

Наказанието за тази смелост е гибел, а за наставление на останалите членове, постоянно умира и фамилията на провинилия се. Веднъж щом някой стартира да приказва пред полицията, той би трябвало да знае и жестоката истина – дните му са преброени и не го чака нищо положително. Бруклинският мафиот от семейството Гамбино – Салваторе „ Бикът “ Гравано е заставен да проговори и през 1992 година нарушава дадения обет, разказвайки една страховита приказка за подземния свят.

Историята на Сами стартира някъде през 1945 година в Бруклин. Кварталът е цялостен с италианци, които като нови преселници ще изградят доста сериозна връзка. Както доста други преселници, които се причисляват в групата, можем да открием задоволително хора, готови за по-сериозните изненади. Салваторе приема християнството, само че постоянно остава положителния чичо Сами измежду своите съседи и фенове.

 gettyimages-97268642-594x594

Бежанските квартали са известни с високата престъпност и Сами също няма да издържи на изкушението. Всичко стартира с обира на магазини. Когато е на 7-годишна възраст стартира да взима по 1-2 кифли от близкия магазин по пътя към учебно заведение. Един ден е хванат от магазинера, който не вика полицията, а насочва последно предизвестие. Милостта не съумява да трогне младежа. Една от най-честите истории за влизането в проведената престъпност, стартира някъде на 10-годишна възраст, когато е видян от локалните гангстерчета, до момента в който се бие с няколко по-големи от него хулигана, които са съумели да откраднат колелото му.

Мнозина били впечатлени от смелостта на малчугана, който без никаква благосклонност и боязън почнал физическата разпра. Никой не вярвал, че дребният бик ще издържи на ударите, само че след всеки идващ удар, Сами се ядосвал повече и хвърлял цялата си експанзия. Жилавият младеж  не спирал да удря, до момента в който най-после не срещал никаква опозиция. С сходно добро име, всеки би изискал да го включи в своите редици и агресорът получава вниманието на верните хора. Силата не можела да компенсира неналичието на някакъв по-особен разсъдък.

В учебно заведение никой не можел да го назова образован. Сами повтаря година, учи доста постепенно и бързо губи интерес. Някои преподаватели вършат по-обстоен обзор, с цел да виждат наличието на дислекция – точно тя изяснява и засилената експанзия в младежа от най-ранните му дни. Училището не може да се счита за най-приятното място на света. Подигравките на интелектуално равнище не спирали, до момента в който Сами не намерил сили да отвърне на удара.

Конвертирайки отправените обиди в експанзия, той собственоръчно охладил желанието на всеки да си отвори устата по негов адрес. През идващите няколко десетилетия, този човек ще се трансформира в безспорен изверг. На 16-годишна възраст дефинитивно ще се раздели с учебно заведение – никой няма да издържи на безкрайните насмешки, в това число и от учителите. Щом образователният развой завършва, Сами намира работа при локалните младежи, които се занимават с дребни кражби и побои. След две години получава повиквателна за Виетнам.

 gettyimages-72306816-594x594

При завръщането си е разпознат като доста скъп кадър и се завръща в Ню Йорк на много по-висок пост. Фамилия Коломбо гласоподава доста доверие и предлага впечатляващата опция да се включи в редиците. Новият член получава правото да дава отговор за всички кражби и там демонстрира доста сериозен капацитет. Осъзнавайки какъв квалифициран кадър имат, мафиотите му оферират да стартира да дава отговор и за рекетите. Репутацията му го преследва по-ревностно от сянка, а парите текат като една нестихваща река. Сами е подготвен да убива всеки, който е поръчан и най-важното – не задава никакви въпроси.

През 1970 година ще убие своя сътрудник Джо Колучи, който имал проекти да отстрани различен член на мафията, освен това без позволение от организацията. Гравано ще се похвали, че е употребявал всички вероятни способи, с цел да извърши убийството по описанието на Марио Пузо и неговият именит разказ „ Кръстникът “. Има единствено един проблем, който се случва във всяка фамилия – рано или късно новите членове набират скорост и се трансформират в заплаха.

 gettyimages-543890580-594x594

Добрите чиновници в незаконния свят се правят оценка високо, само че никой не желае съвършените играчи. Семейство Коломбос скоро стартира да се опасява от своя палач. С времето някои от по-високите господа в йерархията ще решат, че е време да се разделят с него. Вариантите за момчето от Бруклин са два: да остане и да бъде отстранен или да търси кариера в друго семейство. Хората на Гамбино нямат нищо срещу да вземат подготвен и квалифициран кадар, затова бързо насочват вниманието си към него. Въпреки качествената работа, мафията постоянно ще откри метод да тества уменията на своите членове. Предизвикателството за Сами идва с една изключително тежка задача – убийството на своя шурей Никола Шибета.

Същият от дълго време е почнал да потъва в света на опиатите и постоянно обиждал безусловно всеки против себе си. Това е една версия, а другата е, че най-вероятно Шибета е бил хомосексуален, на което не се гледа с положителни очи. Пристрастяването към опиатите е най-голямата неточност, която човек може да направи. Всеки може да търгува с тях, само че в никакъв случай да не се приближава. Въпреки обстоятелството, че след ареста Шибета мълчи и не споделя нищо, неговото време към този момент е пристигнало, а задачата на Сами става единствено по-трудна. Въпреки опитите му да го отбрани и да избегне наказването, той получава най-жестоката заповед – да го отстрани.

Вместо да го убие, той го пребива грубо с вярата, че това ще смекчи събитията, само че босовете желаят нещо друго. Следващата седмица полицията открива единствено ръката му и нищо друго. С това невъзмутимият палач е признат като брат във семейството. Покрай всички странични занимания, благосъстоянието се натрупа, рекетите, залозите и даже даването на заеми става част от неговото занятие, а най-хубавият му другар – Едуард Гарафола се радва на  същите триумфи.

Благодарение на положителната работа, Сами скоро става милионер, обратно на упованията на неговите съученици и учители. Кой би подозирал, че индивидът с най-лошо обучение скоро ще кара нови коли и ще реалокира цялото си семейство в Ню Джърси. Получава опция да управлява и конните надбягвания. През 80-те години на предишния век Сами ще бъде толкоз значим член на организацията, че патроните ще би трябвало да чакат по час, с цел да се срещнат с него. Бикът се е трансформирал в самостоятелна институция и никой към този момент не може да го пренебрегва. Бурята напредва постепенно и несъмнено. По това време връзката с Пол Кастелано е бетонирана.

 gettyimages-543890594-594x594

През 1982 година се случва един доста сериозен случай. Един от клубовете му е на път да бъде закупен от Франк Фиала – трафикант на опиати. Преди да се подпише договорът, Франк стартира да събаря стените и да прави поправки. На срещата за утешение, Франк вади Uzi и стартира да заплашва единственият човек, пред който би трябвало да бъде преклонен. На излизане дръзкият покупател е простреля на улицата. Сами признава в съда, че е уринирал върху гърчещият се мъртвец. Този проблем не може да бъде подценен и самозабравата идва с цена. Отрядът на мафиота е инструктиран, че при потребност би трябвало да убие Кастелано и да не задава въпроси.

Предвид тези обстоятелства, както и величието на Сами, никой не задава въпроси по отношение на тази директива. През 1985 година на сцената излиза един доста известен човек – Джон Готи. Той също храни своята злоба към Кастелано и бързо търси положителния съдружник в лицето на Гравано. Кръстникът също не стои с вързани ръце и схваща, че Джони придвижва хероин, освен това в големи количества. Новините за изкривяването на властта и неналичието на командването, на практика доближават един нов връх.

Сами и Джони бързо намират общия интерес и насочват всички сили за премахването на Пол Кастелано. В нощта на 16 декември 1985 година кръстникът влиза в заведение в Манхатън и няколко души стрелят по него. Готи и Гравано гледат от близката кола. Само месец е нужен на Готи да заеме постът на водач. Няколко пъти е викан в съда за нахлуване и рекет, само че без резултат. Винаги намира метод да подкупи журито и заобикаля дългата ръка на закона. Най-накрая обаче се стига до правораздаване и скоро никой не може да подкупва.

През декември 1990 година двамата са упрекнати за рекет и задържани. По петите им е към този момент ФБР. Веднъж зад решетките, Готи стартира да упреква за всичко своя добър и правилен съидейник. Сами се трансформира в жертвеното агне. ФБР пускат всички записи от разпита на Готи и Сами с изненада схваща, че тук би трябвало да се оправи самичък. Предлагат му да свидетелства против доста по-кратка присъда. През 1992 година Сами прави тъкмо това, споделя всичко открай докрай.

 gettyimages-1274768757-594x594

Необходими са 9 дни, с цел да се опише всичко, което е правил за Готи. Споделя историята на 19 убийства, поръчани точно от новия дон и признава, че е взел участие в 10 от тях. Обвинението съумява да прикове още 40 души. Джон Готи получава доживотна присъда, а Сами се разминава единствено с 5 години затвор. След съдействието е подложен в програмата за отбрана на очевидци.

Готи умира в пандиза през 2002 година Сами отпътува в Аризона и осъзнава, че за делата си ще би трябвало да се оглежда цялостен живот зад тила си. Всяко тропване в дома е призрачен сън. Сменя името си на Джими Моран и стартира дребен бизнес. Ръководи дребна компания за създаване и поддръжка на плувни басейни. След една година в анонимност, Сами завършва своята протекция и още веднъж се връща в остарелия си бизнес. Оказва се, че мафията няма нищо срещу него и даже не е издавала специфични поръчки. Във времето на огромната стихия, всеки е вдигнал мерника на Готи, а благодарение на ФБР, сцената е била изчистена, освен това безкръвно.

Вместо да бъде преследван, той се трансформира в телевизионна звезда, дава най-различни изявленията взе участие в излъчвания. Когато го питат дали е подготвен да се изправи против наемните убийци, той декларира, че е подготвен да се пази и ще изпрати всеки един от тях в чувал. Макар и никой да не му обръща внимание, Сами стартира да партнира с други по-дребни играчи. Родният му наследник се сприятелява с група, чието другарство носи по половин милион $ на седмица.

През 2000 година той и още 47 други мафиота са задържани за трафик на опиати. В съда се чуват записите от телефони и подслушвателни устройства, които разкриват по какъв начин Сами се хвали, че изкарва луди пари от опиатите. През 2001 година Гравано се признава за отговорен в организирането на канал за трафик на опиати. Получава присъда от 20 години затвор, само че е освободен през 2017 година

Практиката продължава, Гравано още веднъж дава изявленията, живее свободно и постоянно приказва за славното си минало. До през днешния ден се счита за изключително смел и рисков, знаейки много секрети в това отношение. За всички тези години ще показа единствено едно:

„ Аз съм боксьор и знам по какъв начин да блъскам, знам и по какъв начин да се удрям. Така се губи страхът. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР