“Малко след 7:30 ч. тази сутрин залата за пристигащи на

...
“Малко след 7:30 ч. тази сутрин залата за пристигащи на
Коментари Харесай

Българските берачи на ягоди вдигнаха карантината в Лондон!

“Малко след 7:30 ч. тази заран залата за идващи на лондонското летище “Лутън” се съживи след 10-дневно прекъсване на работапоради пандемията. Над 100 пасажери дойдоха от София с полет W6 4301 на Wizz Air”, написа британският в. “Гардиън” през вчерашния ден.
“Повечето от идващите са сезонни аграрни служащи на път към плодови и зеленчукови ферми в Обединеното кралство. Други споделят, че са пристигнали да работят на строителни площадки, като водачи на камиони или в павилиони за кебап – се споделя още в публикацията. – Имаше и членове на британско-български фамилии, което са се оказали в капан в България, когато границите бяха затворени”.
“Сред първите в залата за идващи е Сакак, 35-годишен мъж от село покрай София, който помоли да не се разкрива фамилното му име. Той и всички останали пасажери носеха маски – продължава “Гардиан”. – “Трябва да работя, нуждая се от парите”, изяснява Сакак, запитан за какво е избрал да пристигна от България, където има относително малко случаи, във Англия, която е една от най-засегнатите от вируса страни. “Идвам да работя във плантация във Англия всяка година. Печеля пари за фамилията си.”

Въпросният Сакак изяснява, че е малко обезпокоен от доста инфектирани във Англия, само че прибавя, че “накрая евентуално ще бъде същото в целия свят”. Сакак споделя още, че идва от умерено село в провинцията, където няма открити случаи на болест. Той отива да работи във плантация в Мейдстоун, Кент. “Работя като водач, който вози хората на полето, с цел да берат малини и ягоди”, изяснява той.
“Всъщност на летище “Лутън” в петък са планувани да дойдат единствено два самолета, като и двата са от София. Те докарват няколкостотин души, на фота на предпандемичния междинен индикатор от 49 000 дневно”, изяснява вестникът.
“Фермер от Уоруикъшр в залата за идващи съобщи, че чака да посрещне седем сезонни служащи, наети да берат зеленчуци. Той отхвърля да се показа, само че споделя, че в случай че служащите от Източна Европа не дойдат да работят във Англия тази година “акри с храна ще изгние по полетата”. За негово отчаяние единствено четирима от седмината служащи, които чака, пристигнаха”.
Според “Гардиан”, нито самолетната компания, нито летищата (б.р. – София и “Лутън”) са измервали температурата на пътуващите.
Оуейн Джоунс, управител на Wizz Air UK изяснява: “Откакто възобновихме обособени полети до Лутън, осигуряваме нужното обслужване на пасажерите. Наша първа грижа е здравето и сигурността на нашите клиенти и на екипажите. Предпазните ограничения, които одобряваме обезпечават допустимо най-хубавите хигиенични условия”.
А представител на летище “Лутън” твърди: “Безопасността на пасажерите и личния състав е наш топ приоритет и продължаваме прецизно да прилагаме всички рекомендации на държавното управление. Това включва главно разчистване, инсталиране на санитайзъри по цялото летище, слагане на табели и маркиране на пода за увещание на пасажерите да поддържат безвредна дистанция”.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР