Малко след 06:00 часа местно време избухна голям пожар на

...
Малко след 06:00 часа местно време избухна голям пожар на
Коментари Харесай

Каква е възможната причина за експлозията на Кримския мост?

Малко след 06:00 часа локално време избухна огромен пожар на авто и железопътен мост, свързващ Русия с полуостров Крим. Руските държавни медии споделят, че случаят е породен от детонация на камион, която е довела до запалване на петролни цистерни в железопътния сектор, след което пътят се е срутил. Какви обаче са вероятните аргументи за детонацията на моста? Отговор на този въпрос търси BBC в материал по тематиката.

Крим бе анексиран през 2014 година от Русия, която в този момент употребява Керченския мост, с цел да транспортира военна техника в Украйна. Именно поради това мостовото оборудване е от изключителна значимост за Кремъл, само че е съществена цел за Украйна.

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк, назова вредите „ начало “ – само че не пое отговорност за случая. Въпреки това написа:

Всичко нелегално би трябвало да бъде унищожено, всичко откраднато би трябвало да бъде върнато на Украйна, всичко окупирано от Русия би трябвало да бъде изгонено. “

Националният комитет за битка с тероризма на Русия (NAC) съобщи, че „ в 06:07 московско време е избухнала детонация в товарен автомобил на магистралната част на моста, а по-късно се подпалиха седем цистерни с гориво на трен, пътуващ за полуостров Крим. “

Два магистрални сектора от моста отчасти се срутиха. “

Председателят на Народното събрание на Крим Владимир Контантинов обаче упрекна за детонацията „ украинските вандали, които най-сетне съумяха да стигнат до Кримския мост с окървавените си ръце. “

Той добави, че повредата по моста ще бъде „ бързо възобновена, защото не е от съществено естество ".

Руският президент Владимир Путин е бил осведомен за „ изключителната обстановка “ на моста и е наредил държавно следствие, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, в коментар, представен от организация Интерфакс.

19-километровият мост през Керченския проток бе открит от президента Владимир Путин през 2018 година - четири години откакто Москва нелегално анексира Крим. Твърди се, че мостът е основна цел за украинските сили, които нападат съветската логистика.

Бивш почитан специалист по експлозивите на английската войска разяснява, че случаят наподобява като „ шедьовър на скришен бойкот “. Той споделя, че това наподобява като работа на украинските специфични елементи, само че изключва да е била употребена ракета.

„ Липсата на явни вреди от гърмеж по пътната настилка допуска, че не е употребявано оръжие по въздух “, сподели той

Той обаче не изключва опцията за „ добре планувана офанзива “.

Подозирам, че експлозивите на пътната и жп част от моста са били задействани по едно и също време благодарение на кодирана радиокоманда “, сподели той.

 

Crimea, the bridge, the beginning. Everything illegal must be destroyed, everything stolen must be returned to Ukraine, everything occupied by Russia must be expelled. pic.twitter.com/yUiSwOLlDP
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 8, 2022

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР