Малко са книгите за историята на българската столица, които могат

...
Малко са книгите за историята на българската столица, които могат
Коментари Харесай

Чарът на стара София завладява книжния пазар

Малко са книгите за историята на българската столица, които могат да се мерят по занимателност с „ Тристахилядна София и аз сред двете войни “ от Драган Тенев. Така най-малко споделят от съдружие „ Българска история “, които издават заглавието по случай 17 септември – празника на града.

Роден в семейство на интелектуалци, Тенев е една от забавните фигури в българския културен живот през втората половина на XX в. Макар по специалност да е правист, задълбочените му знания в изобразителното изкуство, киното, операта и театъра вършат творчеството му вълнуващо за необятния читателски кръг.

В своята книга, която излиза за финален път през 1997 година, създателят ни кани на разходка из емблематични места в остаряла София – от фамозните кафе-сладкарници „ Сан Суси “ и „ Роял “, през оживената ул. „ Търговска “ с красивите ѝ фасади, бирарията на братя Прошек и ресторант „ Батенберг “, до кино „ Модерен спектакъл “. Срещите му с изявени за епохата персони като кечиста Дан Колов, създателя на химна „ Върви, народе възродени “ Стоян Михайловски и писателката Евгения Марс, която го кани в дома си и персонално му прочита писмата си от Иван Вазов, придават спомагателен нюанс на повествованието, прецизират още издателите.

Те допълват, че бохемският дух на книгата в композиция с неоспоримата осведоменост на създателя трансформират „ Тристахилядна София и аз сред двете войни “ в завладяващо четиво за всекиго.

Заглавието ще бъде налично в книжарниците след 20 септември,
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР