Малко са хората, които могат без кофеин. Кофеиновите напитки са

...
Малко са хората, които могат без кофеин. Кофеиновите напитки са
Коментари Харесай

Кофеинът действа като наркотик

Малко са хората, които могат без кофеин. Кофеиновите питиета са измежду най-употребяваните в целия свят. Според една статистика човек използва към 200 мг кофеин дневно.

Това се равнява на 2 чаши кафе, 4 чаши чай или 3 дребни бутилки кока кола.

Години наред се учи ролята на кофеина за болести като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести, остеопороза, присъщ недостатък, рак, язва.

Въпреки това обаче не е открита директна връзка сред тези болести и потреблението на кофеин. Здравият възрастен човек може без проблем може да поема умерени количества кофеин (по 2 чаши кафе на ден). Но при корист се покачва рискът от заболявания на сърцето и аритмия.

Кофеинът извлича калция от организма. Една чашка кафе или две бутилки кола костват на организма ви 5 мг. калций. Костите ви стават чупливи. Така с течение на времето се покачва рискът от развиване на остеопороза.

Как можете да определите дали злоупотребявате с кофеин? Обърнете внимание, в случай че сте нервни, тревожни, раздразнителни, имате проблеми с концентрацията на вниманието, имате главоболие, имате и проблеми със съня. Специалистите споделят, че кофеинът е като опиат. Привикне ли се към него, мъчно се отхвърля.

Кофеинът не се натрупва в кръвта и не остава в организма. След 5-7 часа той изцяло се преработва и изхвърля с урината.

За да отучите организма си от кофеин, пробвайте да замените половин от нормалното кафе с такова без кофеин. Постарайте се последователно да намалявате ежедневната доза до дефинитивно прекъсване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР