Малко преди зазоряване на 5 май е пикът на метеорния

...
Малко преди зазоряване на 5 май е пикът на метеорния
Коментари Харесай

Звезден спектакъл: Тази нощ ще падат по 50 звезди на час

Малко преди зазоряване на 5 май е пикът на метеорния поток Ета Аквариди. Потокът е деен сред 19 април и 28 май. Падащите звезди ще се виждат най-ясно от южното полукълбо, само че могат да се следят и от северното. Ета Акваридите са един от най-бързите метеорни потоци. Техните части пронизват небето със скорост близо 66 км/сек (237 400 км/ч). В пика на метеоритния поток можем да забележим сред 40 и 50 падащи звезди на час. Потокът е деен сред 19 април и 28 май.

Халеевата комета е източникът на метеорния поток Ета Аквариди. Всяка година нашата планета Земя пресича орбиталния път на Халеевата комета в края на април и май, тъй че парчета от тази комета изгарят в земната атмосфера, осветявайки тъмната част на денонощието като метеорите ЕтаАквариди. Парчетата на кометата се забиват в горните пластове на атмосферата на Земята с съвсем 240 000 км в час, като почти половината от тези бързодвижещи се метеори оставят трайни опашки - пътеки от йонизиран газ, които светят в продължение на няколко секунди след метеора.

Нашата планета пресича пътя на Халеевата комета два пъти годишно: един път през април – май и повторно през октомври, когато ставаме очевидци на метеорния поток "Ориониди ".

Името на Ета Аквариди идва от това на съзвездието Водолей (Aquarius), което е наоколо до звездата Ета Водолей. През него минава радиантът на метеорите от потока.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР