Малко преди срещата на върха на НАТО идната седмица във

...
Малко преди срещата на върха на НАТО идната седмица във
Коментари Харесай

Украйна настоява да получи ясно обещание за членство в НАТО

Малко преди срещата на върха на НАТО идната седмица във Вилнюс Украйна продължи да упорства за категоричен ангажимент, че ще бъде призната в западния защитителен съюз, заяви ДПА, като цитира украинския дипломат в Германия Олексий Макеев, осведоми Българска телеграфна агенция.

" На срещата на върха във Вилнюс чакаме ясна и недвусмислена покана и тенденция за присъединение към НАТО ", съобщи той. Дори и присъединението да не стане за една нощ, Киев чака НАТО да не позволява повече двусмислици, добави посланикът.

Във вторник и сряда в литовската столица Вилнюс е планувана среща на водачите на членуващите в НАТО 31 страни, като една от точките, които ще бъдат разисквани, е вероятността за участие на Украйна в Алианса.

Макеев предизвести, че грешките, позволени на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година, не би трябвало да се повтарят. Тогава Германия, по това време ръководена от тогавашната канцлерка Ангела Меркел, се опълчи на бързото приемане на Украйна в Алианса.

" Ако Украйна беше станала член на НАТО още през 2014 година, сигурно нямаше да се стигне до анексирането на Крим, войната в Донбас, а в този момент и до широкомащабната съветска нападателна война ", акцентира посланикът.

Макеев посочи, че съгласно неотдавнашно социологическо изследване повече от половината германци са за това Украйна рано или късно да се причисли към НАТО. " Ако към този момент повече от половината от интервюираните в Германия са за присъединение на Украйна към НАТО, то става явно, че нашето участие не значи ескалация, а път към мира ", сподели той. " Единственият метод да се постави завършек на съветската експанзия против Европа е да се изпрати мощен сигнал от срещата на върха на НАТО през 2023 година, която има всички благоприятни условия да влезе в историята на сплотеността. "

В изследване на YouGov, оповестено в събота, 42% от интервюираните в Германия са декларирали, че поддържат присъединението на Украйна към НАТО след края на съветското настъпление, а 13% даже се застъпват за неотложно присъединение. Само 29% са кардинално срещу присъединението на Украйна към отбранителния съюз.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР