Малко преди изгрев слънце на 14 юли десетки метеорити озариха

...
Малко преди изгрев слънце на 14 юли десетки метеорити озариха
Коментари Харесай

Заснеха видео на впечатляващ метеорен клъстер в небето над Хавай

Малко преди изгрев слънце на 14 юли десетки астероиди озариха кристално чистото небе над Маунакеа, Хавай. Стотици души следиха събитието онлайн с помощта на камерата „ Скай “ на фирмите „ Субару “ и „ Асахи “.

Всички тези метеори падат от едно и също място на небосвода за интервал от 10 секунди. Събитието се случва в 3:58 ч локално време. Това не е типично за метеорните потоци – нормално когато Земята минава през орбитата на остатъци от опашката на комета, метеорите озаряват небето много по-произволно.

На какво в действителност сме станали очевидци?

„ Научното значение на снимането на такова рядко събитие е извънредно огромно и е изключително значимо, защото общата дълготрайност на събитието е била по-дълга, в сравнение с в предходните случаи – споделя планетарният академик Джуничи Ватанабе, заместител шеф на Националната астрономическа обсерватория в Япония. – Фактът, че камерата е била ситуирана в Маунакеа, едно от най -добрите места за наблюдаване в света, също е значим фактор за снимането на такова рядко събитие в допълнение към последните разработки в технологията на камерите. “

Откакто явлението е разпознато за първи път през 1997 година, са документирани едвам няколко сходни метеороидни клъстера, в това число един, уловен по-рано тази година от камерите на Университета на Аризона в Сан Диего (тази група от седем метеора се появи в границите на 3 секунди един от различен.

Заедно със своите сътрудници Ватанабе разказва през 2003 година механизма, който би могъл да изясни сходно групиране на метеори. Той базира изказванията си на доказателства от метеорните стихии на Леонидите.

Изследователите пресмятат, че с цел да могат тези парченца от галактическа канара да се вметнат в небето ни толкоз близо едни до други и за толкоз къс интервал от време, разликата в скоростта им на придвижване би трябвало да е нереалистично дребна (ако са се отчупили непосредствено от или малко след разпадането на комета).

Вместо това учените заключават те, този вид групиране най-вероятно се изяснява с фрагментацията на метеориди, орбитиращи към Слънцето – тъкмо преди да доближат Земята. Разрушаването на метеороидите евентуално е породено от спомагателната топлота, на която се натъкват, когато доближат перихелия на орбитата си (най -близката точка до Слънцето) – за Леонидите това би трябвало да се случва един път на 33 години.

Сегашните данни, записани от телескопа на „ Субару “, може и да спомогнат за изясняването на тази обстановка и евентуално ще дават по-структурна информация за метеоридите, орбитиращи край нас.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР