Малко преди 23:30 часа в четвъртък вечерта приключи продължилият няколко

...
Малко преди 23:30 часа в четвъртък вечерта приключи продължилият няколко
Коментари Харесай

Среднощни драми в НС! Дават Кирил Петков на прокурор 


Малко преди 23:30 часа в четвъртък вечерта завърши траялият няколко часа ексклузивен председателски съвет, който се събра в Народното събрание поради размяната на ноти и появилото се напрежение сред България и Русия.

На него бяха изслушани външният министър в оставка Теодора Генчовска и ръководителят на Държавна организация "Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев.

Външният министър Теодора Генчовска изясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 съветски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя сподели: "Обърнете се към премиера в оставка Кирил Петков ".

"Ние имаме инструкции от началника на неговия кабинет с две писма. Те се намират в деловодството на Народното събрание ", разясни Генчовска.

Запитана дали има данни, че всички 70 души са работили против ползите на България, Генчовска отговори: "Трябва да попитате ДАНС, във Външно министерство идват единствено имена с персонални данни. Няма отчет, има две писма със описи, подписано от ръководителя на ДАНС ".

"Министър-председателят в оставка Кирил Петков е употребяват структурите на държавната власт за своя персонална политическа полза. Утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще желаяме Кирил Петков да бъде неотложно разследван ", това съобщи в коридорите на Народното събрание след Председателския съвет водачът на "Възраждане " Костадин Костадинов.

"Петков е лъгал брутално. Използвал е службите, тъй като пада от влас. Историята се оказа извънредно по-гнусна и по-мръсна ", съобщи пък ръководителят на ПГ на "Има подобен народ " (ИТН) Тошко Йорданов, който разясни, че е в потрес от това, което е чул.

"Ако шефът на ДАНС е добавял в описите с изгонени съветски дипломати хора, за които няма задоволително учредения, това повдига въпроса за неговата отговорност ", по този начин водачът на парламентарната група на "Демократична България " (ДБ) Христо Иванов разяснява спора по оста България – Русия след среднощния Председателски съвет в Народното събрание.

Той бе безапелационен, че въпросът визира извънредно комплицирани процеси – и административни, и политически. "Докато не се обясни всичко, ще чувате разнообразни интерпретации” " счита още депутатът.

Той акцентира, че нито Министерски съвет (МС), нито Председателският съвет могат да откриват фактология.

БЛИЦ прецизира, че Председателският съвет, който се организира в четвъртък вечерта, се събра поради нотата на съветския дипломат Елеонора Митрофанова, в която тя е настояла за отдръпването на решението за експулсиране на 70 съветски дипломати до 12 часа през днешния ден - 1 юли.

В противоположен случай, Москва обмисля разкъсване на дипломатическите връзки с България поради абсурда с експулсирането на 70 съветски дипломати. "Русия дефинира дейностите на българското държавно управление като невиждани ", съобщи Митрофанова.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР