Малко позната китайска компания се превърна в най-големият производител на

...
Малко позната китайска компания се превърна в най-големият производител на
Коментари Харесай

Батериите са ключът към електромобилите. И една китайска компания доминира индустрията

Малко позната китайска компания се трансформира в най-големият производител на акумулатори за електрически автомобили в света, откакто тактиката на Пекин не остави изключително огромен избор на света, написа The Wall Street Journal.

Към момента Китай е най-големият пазар на електрически автомобили и с цел да усили въздействието си в бързо растящата промишленост, Пекин стартира да оказва напън върху някои от задграничните автомобилни производители да употребяват акумулатори, създадени от локални компании. Contemporary Amperex Technology Ltd, позната като CATL, се оказа единствената, която има нужния потенциал.

Автомобилните производители не бяха удовлетворени, само че нямаха необикновен избор. По време на аудиенция в централата на CATL през 2017 година, трима мениджъри от Daimler са изразили ясно недоволството си малко след началото на срещата, напомня Джианг Лингфенг, тогава управител на план в CATL.

Един от мениджърите на немската компания прекъснал брифинга с думите " Не ни интересува. Единствената причина да сме тук, е, че нямаме избор, по тази причина дано просто приказваме за цената ", споделил той.

Китай дава отговор за 60 % от продадените общо 2,1 милиона електрическия автомобил по света предходната година. До 2030 година се чака продажбите да бъдат сред 23 милиона и 43 милиона годишно, съгласно Международната организация по енергетика. В най-оптимистичния сюжет за електрическите автомобили, те ще дава отговор за 57 % от продажбите в Китай, 26 % в Европа и 8 % в Съединени американски щати.

И с цел да отговорят на търсенето, автомобилните производители ще се нуждаят от милиони акумулатори - най-печелившата част от автомобила.

На напред във времето е CATL, която се трансформира в най-големият производител на акумулатори за електрически автомобили по построен индустриален потенциал, съгласно Benchmark Minerals Intelligence. CATL бе построена по модела на различен китайски колос - Huawei, копирайки структурата на отделите и други.

Доминацията на Китай на пазара на акумулатори е притеснително развиване за Съединени американски щати и Европа, които се повече показват неодобрение по отношение на въздействието на комунистическата партия върху новите технологии и артикули. Китай се пробва и да господства върху огромна част от веригата за доставки на кобалт - жизненоважен съставен елемент за батериите - посредством покупки от мини в страни като Конго.

" Доминацията на Китай върху веригата за доставки на сериозно значими минерали и пазара на акумулатори основава терзания и от комерсиална позиция, и от позиция на сигурността ", споделя щатският сенатор Лиса Мурковски.

Докато азиатските компании поведоха в технологията за акумулатори за електрически автомобили, европейският авто бранш се занимаваше с дизеловата технология, а американските им сътрудници се съмняваха по отношение на триумфа на новата технология.

Съединени американски щати дава отговор за към 13 % от продажбите на електрически автомобили по света през първата половина на 2019 година и към този момент оставя пазарът самичък да поеме по своята посока. Един обещаващ стартъп банкрутира и бе добит от китайска компания. " Гигафабриката " на Tesla в Невада ще основава акумулатори единствено за същия производител.

В Европа политическите водачи основават консорциум, с цел да оказват помощ развиването на промишлеността там, като сега се построяват няколко завода, а най-малко €1 милиард обществени пари ще бъдат вложени в плановете.

Междувременно през юли CATL заяви, че облагата ѝ за първото полугодие на 2019 година съвсем се е удвоила до близо $300 милиона. През 2028 година компанията ще има задоволително потенциал, с цел да обезпечава акумулатори за 4,2 милиона електормобила годишно.

В същото време CATL уголемява активността и отвън Поднебесната империя. Компанията ще влага $2 милиарда в първата си задгранична фабрика в Германия, която ще отвори през 2021 година BMW е първият ѝ огромен клиент. Тя отвори и офис с Детроит през декември, а дефицитът на произвеждане в Северна Америка прави отварянето на цех последваща допустима стъпка.

CATL бе учредена преди осем години от магната Робин Зенг - физик и инженер. Той основава компанията, като я отделя от снабдител на акумулатори за Apple, която също е основал, а по-късно продава.

Зенг непрекъснато притегля фрагменти от задгранични автомобилни компании, до момента в който следва развиването на Huawei, в това число голям брой функции за всеки един от чиновниците и дълги работни дни.

Най-голяма поддръжка Зенг получава от Пекин, която желае да построи мощна промишленост. През 2013 година страната стартира акция, с която да субсидира локалните и непознати производители да продават повече електрически автомобили. През 2015 година държавното управление съобщи на автомобилните производители, че ще получават дотации, единствено в случай че употребяват акумулатори от лист с утвърдени производители, в който имаше единствено китайски компании.

Автопроизводителите бяха свободни да употребяват и задгранични акумулатори, като не получават дотации, само че бяха предизвестени от Пекин, че властта няма да бъде удовлетворена.

Сред проблемите в правенето на бизнес с CATL производителите сочат и други проблеми: батериите към момента са с 25 % по-скъпи, а доставките се бавят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР