Малко от нас са имали възможността сутринта да станат по

...
Малко от нас са имали възможността сутринта да станат по
Коментари Харесай

На Еньовден Витоша ни зове, ето предложенията

Малко от нас са имали опцията сутринта да станат по изгрев, да нагазят боси в росата и да съберат лековити билки. Въпреки това Еньовден ни вълнува, а и знаем, че може да се уважи и по други способи. На във Велико Търново, да вземем за пример. Или на Витоша.

Традиционният за България празник на цветята и билките се свързва с на нощно бдение и излекуване посредством филтриране и е бил свършек на честването на лятното слънцестоене. Еньовден съответствува с православният празник в чест на Свети Йоан Предтеча, отбелязван на 24 юни, само че съгласно българския национален календар това е един от най-мистичните дни, в който отдаваме своята респект към природата и нейните вълшебен сили.
 Политико: Важен противоположен завой в позицията на България за РСМ 24 юни 2022 | В петък българските парламентаристи ще гласоподават дали София ще направи забележителна крачка в посока повдигане...
Ако празникът ни хваща в София - ето къде можем да създадем личния си вещерски празник:

Дни на розите и билките

Във връзка с 24 юни, когато означаваме Еньовден, от 23 до 26 юни Ботаническата градина при Българската академия на науките (БАН) провежда " Дни на розите и билките ".

" В подножието на Витоша, в нашия розариум, ще имате опция да се насладите на хубостта и аромата на над 150 сорта от Царицата на цветята - розата ", заяви директорката на научната институция проф. Светлана Николова.

В дните към Еньовден всички, които не са виждали еньовче, звъниче и не знаят кое растение е ранилист, дилянка, орехче - имат опция да ги видят и научат нещо за тях, както и за други билки. А в оранжериите на градината може да се видят лекарствени и ароматни тропически растения, отглеждани в колекцияцията на Ботаническата градина.

Посетителите ще могат да си купят и млади растения за дома, офиса и градината от над 1000 типа.

Ботаническата градина е в състава на Българска академия на науките от 1947 година Тя наследява учредената преди повече от 100 години Царска ботаническа градина, която се е намирала в центъра на София. На актуалното си място в подножието на Витоша е от 1968 година

Празник на билките пред хижа " Момина канара "

Националният комитет " Петър Димков " и Дирекцията на Природен парк " Витоша " ни канят на Празника на билките на поляната пред хижа " Момина канара ".

Програмата стартира с туристически поход по маркираната пътека " Aлея на билките " с мисли на огромния български врач и будител Петър Димков за здравословен живот. Походът по маршрута Княжево /градинката на посл.спирка тр.№ 5/ – около Златни мостове – х. " Момина канара " /естрадата/ би трябвало да завърши до към 12-12:30 ч.

Втора част е фолклорната стратегия на естрадата на хижа " Момина канара ". Празникът ще стартира към 12:45 с малко слово за Еньовден – най-мистичният ден на годината и ще бъде обещано началото на конкурс за детска рисунка " Нарисувай ми билка ".

От 13 до 15 ч. е планувана възстановка на остарели национални традиции – провиране под арка от 77 и половина билки, " медена питка ", ръсене с " мълчана вода " и други А за край са планувани национални песни и танци, с присъединяване на фолклорни групи от възпитаници, както и общо хоро на поляната за всичи участници и посетители на празника.

Възможност за напредване с градския превоз: с рейс №63 – начална спирка бул. " Цар Борис III " /пресечка с " Акад. И. Гешов ", против " Си банк " /, последна спирка Златните мостове, къс преход до поляната на хижа " Момина канара ".

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР