Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините

...
Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Нежеланите реакции след AstraZeneca са дори по-малко спрямо другите ваксини


Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксини те у нас. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия шефът на Изпълнителната организация по медикаменти Богдан Кирилов.

Европейската организация по медикаменти към този момент заяви, че страните от Европейския съюз могат да продължат да употребяват имунизацията на " Астра Зенека ", до момента в който тече инспекцията на случаи на тромбози и емболия.

Богдан Кирилов сподели още, че след следствие не е потвърдена връзка с ваксини те при упоменатия през вчерашния ден случай на умрял пациент.

Изключително огромният брой участници в клинични изпитвания дават съображение Европейската организация по медикаментите да предложи за разрешаване за приложимост всички четири досега позволени за приложимост ваксини , сподели изпълнителният шеф на Агенция по медикаментите.

" Ще ви дам образец с последната - тази на " Янсен ". 44 000 са участниците в клиничното изпитване - това е едно доста огромно клинично изпитване, което разрешава да бъдат насъбрани данни, те да бъдат оценени и да се направи преценка дали съответната ваксина дава отговор на европейските условия и да получи позволение за приложимост ", сподели Кирилов.

По думите му е било невиждано активизирането както на експертния капацитет на Европейски Съюз , " по този начин и чисто финансовата комисия подкрепя производителите, тъй че да може по-бързо да бъдат извършени клиничните изпитвания, да бъдат насъбрани нужните данни и да се вземе решение ".

" Европейската организация и националните организации оказват оптимално регулаторно подпомагане за това производството да се случва оптимално бързо и да бъдат създавани и доставяни дози ", сподели Кирилов.

Директорът на Агенцията по медикаментите сподели, че на територията на Европейски Съюз има производители, които създават ваксини за трети страни.

" Има страни, които лимитират износа към Европейски Съюз , по тази причина беше подхваната мярка, която е съгласувана с Европейска комисия от част от страните, да се наложи също такава възбрана за експорт, с цел да може тези ваксини да остават на територията на Европейски Съюз ", сподели Кирилов.

Европейската организация по медикаментите сега заседава, защото комитетът за лекарствена сигурност има среща и по време на тази намира се проучва цялата информация, която е налична по тези проблеми.

Становището на ЕМА по този проблем като регулатор е, че на този стадий няма доказателства да има причинно следствена връзка и по тази причина не предлага страните да блокират.

Част от страните преценят, че желаят като краткотрайна мярка да извършат такова блокиране без да са налични такива доказателства за това.

" Направихме бърз разбор на медикаментите за нежелани реакции , които постъпват както в РЗИ-тата, по този начин и в Агенция по медикаментите. Специално за тази партида, за която стана въпрос, нямаме такива известия. Направихме и съпоставяне на честотата на известия на нежелани лекарствени доказателства за тази партида по отношение на останалите за всички ваксини и виждаме, че тя даже е по-ниска по отношение на междинната периодичност и по тази причина нямаме съображение на този стадий да подхващаме никакви дейности, тъй като такива да и инструкциите на европейските институции ", сподели Кирилов.

По думите му позитивната вест е, че от през вчерашния ден има четвърта позволена за приложимост ваксина.

Кирилов уточни, че едно от преимуществата на системата, която е построена за следене на лекарствена сигурност, е че дава опция доста рано да се алармира, когато има евентуални опасности.

" Продължава детайлното следене на всички ваксини - освен на Оксфордската ваксина, на всичките ваксини , които са позволени за приложимост ", сподели Кирилов.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР