Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ Марица

...
Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ Марица
Коментари Харесай

Дълговете на ТЕЦ Марица изток 2 стигнаха 600 млн. лв.

Малко над 600 млн. лева са отговорностите на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " към БЕХ. Други отговорности нямат. Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Вчера тя се срещна с шефове в енергийния комплекс и представители на синдикатите. На срещата бе разисквано бъдещето на топлоцентралите. По думите на министъра задълженията са повода да се желае нарастване на капитала. " Искаме да капитализираме част от отговорностите, които Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един и частен вложител в изискванията на пазарна стопанска система - тази теза ние пазиме пред Европейска комисия. Смятам, че има много добър прогрес. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос ", изясни Теменужка Петкова.

Според нея главният проблем в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е обвързван с разноските за излъчвания. Централата работи доста добре, тя е в доста положително техническо положение, само че високите цени на излъчванията повлияват върху финансовите параметри и резултат на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", а и на всяка една централа, която създава електрическа сила от въглища. Цената на силата в целия район бележи повишаване и една от аргументите е точно покачването на цените на излъчванията в световен мащаб ", добави Петкова.

" Въглищните централи заемат доста значимо място в електроенергийната система на страната. Повече от 46% от електрическата сила се създава точно от тях, а през зимата този % доближава 60. Това дефинира стратегическото място и на комплекса " Марица изток ", и на всички централи, които създават електрическа сила от въглища ", означи Теменужка Петкова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР