Малко е вероятно руската антидопингова агенция (РУСАДА) да е замесена

...
Малко е вероятно руската антидопингова агенция (РУСАДА) да е замесена
Коментари Харесай

Руснаците разиграха "доброто и лошото ченге" пред WADA за допинга

Малко е евентуално съветската антидопингова организация (РУСАДА) да е забъркана в подмяната на данните от московската антидопингова лаборатория. Това сподели пред публицисти президентът на WADA сър Крейг Рийди в Катовице (Пол), където в сряда приключи международната конференция за битка с допинга, а през вчерашния ден се организира съвещание на борда на учредителите на международната организация.

" Смятам, че е малко евентуално антидопингова организация, която не може да употребява лишена от акредитация лаборатория като московската, да е забъркана в това нещо ", добави британецът, който на 1 януари ще отстъпи поста си на новия началник на WADA - полския състезателен министър Витолд Банка.

От думите му излиза, че има възможност лицензът на РУСАДА да не бъде лишен, т.е. и че съветският спорт може да не бъде осъден за олимпийските игри в Токио 2020.

До тази обстановка се стигна, откакто напоследък съветската страна разиграва етюда за " положителното и неприятното ченге ". 

През януари WADA получи базата данни (LIMS) на московската антидопингова лаборатория, а през септември бе обявено, че те се разминават с тези, които изнесе през 2015 година емигриралият в Съединени американски щати някогашен началник на лабораторията Григорий Родченков. Това провокира нова инспекция - на самостоятелна комисия на WADA с ръководител Джонатан Тейлър, чийто отчет се чака доникъде на ноември. След това бордът на WADA ще се събере, с цел да реши дали отново да отнеме лиценза на РУСАДА.

Малко след септемврийското съобщение за надвисналата нова глоба шефът на РУСАДА Юрий Ганус изненадващо призна, че има интервенция в данните, само че за това били отговорни държавни служители, които са " пипали " LIMS, с цел да защитят репутацията на някогашни спортни звезди, които в този момент заемат държавни постове или работят като функционери на висшата спортна администрация. Няколко пъти пред непознати медии той акцентира, че единствено хора с достъп до класифицирана информация са можели да трансформират данни. А в Катовице непосредствено съобщи: " Станахме заложници на разрушителни дейности на някои безотговорни ръководители в областта на спорта ".

В ролята на " неприятното " ченге влезе спортният министър Павел Колобков, който разгласи, че не може да е имало операции.  " Експертите считат, че няма никакви извадени данни от масивите, това са механически въпроси по системата. На наближаващата среща на експертите от Русия и WADA тези въпроси може да бъдат разяснени. Манипулации, за каквито приказва Ганус, не е имало. Това е нашата позиция ", сподели Колобков в Катовице през вчерашния ден.

Руският министър за следващ път разгласи, че страната е изпълнила поетите отговорности и е предоставила LIMS от московската лаборатория на WADA, а също по този начин е дала отговор на уточняващите въпроси, откакто бе разкрито несъответствието в данните. " Остават механически въпроси, за които ще се схванат специалистите. Не бих обвързвал с това нашите спортисти и треньори, тези въпроси у тях провокират единствено раздразнителност и напрежение ", добави Колобков.

В случай че WADA одобри позицията, която към този момент изрази обществено президентът ѝ Крейг Рийди, всички негативи ще паднат върху неназованите безотговорни ръководители в сферата на спорта, а не върху РУСАДА, която ще избегне новото лишаване на лиценза. 

Следващата среща на специалистите, за която приказва Колобков, е на 14 ноември, а на 17-и ще има съвещание на комисията по сходство на WADA, която ще разиска обстановката. Окончателното решение по статута на РУСАДА ще бъде оповестено на 9 декември в Лондон или Париж.

На вчерашното съвещание на Борда на WADA единствено бяха одобрени промените в кодекса, които ще влязат в действие от 2021 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР