Малко е вероятно да имаме редовно правителство, но първото нещо,

...
Малко е вероятно да имаме редовно правителство, но първото нещо,
Коментари Харесай

Иван Нейков: Ако приемат бюджета на служебния кабинет, отново ще има див популизъм

" Малко е евентуално да имаме постоянно държавно управление, само че първото нещо, което би трябвало да направи постоянното държавно управление, е да предложи в Народното събрание бюджет - и републикански, и на Национален осигурителен институт, и на Националната здравноосигурителна каса. Но почтено казано, това ще са първите стъпки и без да имаме постоянно държавно управление, тъй като от на следващия ден ние ще имаме настоящ парламент. Ако обаче одобряват бюджета на служебното държавно управление, още веднъж ще има див популизъм и наддаване в Народното събрание.

Това сподели в изявление за Иван Нейков, министър на труда и обществената политика в две държавни управления, в този момент ръководител на Балканския институт по труда и обществената политика. Той отговори на въпросите по какъв начин ще се реши патовата обстановка с бюджета, в случай че тръгнем към нови избори и кое зло е по-малко - остарелият или нов бюджет, признат от Народното събрание, само че изпълняван от служебното държавно управление.

От думите му стана ясно, че първото нещо, което би трябвало да направи новият парламент е да се избере ръководител. Ако отново не го избираме половин седмица, както при 48-то национално заседание, а стане по-бързо, това значи, че служебният кабинет ще може да внесе своя план на бюджет до края на тази седмица или след Великденските празници.

" Това ще бъде първата законодателна самодейност и с постоянно, и без постоянно държавно управление. Вярно е, че има и други процедури, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да може да се гледа планът за бюджет, и това е структурирането на непрекъснатите комисии в настоящия парламент. Те би трябвало да обсъдят проектобюджетите, след което да бъдат импортирани в зала. Изчерпахме разновидността за удължение на действието на остарелия бюджет ", сподели Нейков.

Според него, в случай че някой твърди, че няма да избираме нов бюджет, рискува да си навлече гнева на цялото общество.

Нейков разяснява и тежкото завещание на обществените финанси.

" Вероятно първо би трябвало да се върнем към самите неточности. От позиция на разходната част на бюджета, има две съществени неточности - едната е, че в продължение към този момент на 4 години ние осигуряваме поддръжка на една забележителна част от обществото, без значение какви са опциите на хората, т.е " на калпак " давахме най-различни помощи. Този метод води до увеличение на разноските и недостига. Другата неточност е да поддържаме бизнеса по същия метод - " на калпак ", без значение дали една компания е на облага, или не е ".

Намаляването на налог Данък добавена стойност за огромни браншове също е неточност съгласно Нейков.

" Никой не ревизираше понижи ли се цената при ресторантьорите и при брашното, откакто получиха помощи. Всички знаем, че това не стана ".

" Ако желаеме този резултат - увеличението на недостига да отпадне, би трябвало да спрем този метод. Ако продължим по същия метод, изключително в случай че е бюджетът на служебния кабинет, а не на постоянно държавно управление, зад което отговорност поемат партиите, още веднъж ще има див популизъм и наддаване в Народното събрание ", безапелационен е Нейков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР