Малко активи във финансовата история са били по-крехки от биткойна.

...
Малко активи във финансовата история са били по-крехки от биткойна.
Коментари Харесай

Авторът на „Черният лебед: Стойността на биткойна е нула

Малко активи във финансовата история са били по-крехки от биткойна. Това се споделя в оповестена неотдавна отчет на създателя на международния бестселър „ Черният лебед “ и финансист Насим Талеб, представена от Си Ен Би Си.

В отчета „ Биткойн, Валути и Неустойчивост “ (Bitcoin, Currencies, and Fragility) Талеб показва, че цифровата монета с най-голяма пазарна стойност се е провалила в опитите си да се потвърди като „ валута без държавно управление “, хедж против инфлацията и даже инвестиция-убежище.

В предишното Талеб изрази положително мнение за биткойна и по-специално за капацитета му като инструмент, който да помогне на хората да заобиколят финансовия надзор на пазарите, които разчитат на тях за ръководство на валутните им курсове. През 2018 година той даже го назова „ първата органична валута “ и „ застрахователна лавица “ против държавния надзор над валутите.

В последния си отчет обаче Талеб споделя, че цената на биткойна е „ тъкмо нула “, частично тъй като за поддържането му е необходим непрекъснат интерес.

За разлика от цифровата валута, „ златото и другите благородни метали значително не изискват поддръжка, не губят позиции с времето и нямат потребност от поддръжка, с цел да опресняват физическите свойства “, споделя той.

Волатилността като основна характерност

Създаденият през 2008 година биткойн постоянно е бил прочут със своята неустойчивост, макар че пандемията от COVID-19 е първият случай, в който цифровата валута се сблъсква с толкоз висока волатилност в изискванията на световна икономическа рецесия

Талеб означи, че през март 2020 година биткойнът се срина повече от фондовия пазар и се възвърне дружно с него „ след инжекцията на ликвидност в невиждани мащаби “. „ Това е задоволително доказателство, че биткойнът въобще не може да се употребява като хедж против ситемен риск “, разяснява Талеб.

По думите му биткойнът реагира на ликвидността и не е ясно какво ще се случи, в случай че интернет претърпи по-сериозно спиране, даже единствено на районно равнище, изключително в случай че това се случи по време на финансов колапс.

Той уточни, че биткойнът „ поддържа извънредно висока волатилност от 60% до 100% през цялото си битие “, което значи, че криптовалутата просто не може да измести фиатните валути.

„ Хубаво е да имаме най-малко една същинска валута без държавно управление. Тази нова валута обаче би трябвало да бъде по-привлекателна като инструмент за предпазване на стойност, проследяващ оптимално тъкмо претеглена кошница със артикули и услуги “, споделя Талеб.

Според него хората бъркат триумфа на биткойна като цифрова валута с триумфа му като спекулативна инвестиция. За да бъде валута, той се нуждае от непоклатимост и всекидневна приложимост, прибавя той.

Към 10:50 часа българско време биткойнът се разменя за 31 985,46 $, което е спад с 3,53% за последните 24 часа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР