Малкият принц кацна на планетата Земя и премина през Националния

...
Малкият принц кацна на планетата Земя и премина през Националния
Коментари Харесай

Малкият принц от Бродуей донесе красота, доброта и човечност в НДК

Малкият принц кацна на планетата Земя и мина през Националния замък на културата в София, където донесе хубост, добрина, любов, човещина и светлина. Тези няколко думи в действителност разказват възприятията на хиляди фенове, които в продължение на три дни - от 12 до 14 януари гледаха и почувстваха освен с очите си, само че най-много със сърцата си безконечната класика на Антоан дьо Сент-Екзюпери, претворена от френски артистичен екип в постановката на Бродуей " Малкият принц ".

Поради огромния интерес на българската аудитория гостуващите актьори изиграха пет представления, които бяха изцяло разпродадени и по този начин над 17 000 фенове съпреживяха красивата и поучителна история на Малкия принц. Малки и огромни фенове бяха очаровани от красивата визия, от невероятната хореография, танци, въздушна акробатика и новаторска технология на видео мапинг, които вдъхват живот на книгата и на театралната сцена.



„ Вълнуващо и спиращо дъха! ”, разяснява за спектакъла CNN. „ Вечната класическа история към този момент е превърната в международно грандиозно шоу онлайн. ” „ Зашеметяващ театър ”, написа за него " Фигаро ", „ магическо ” и „ първокласно ” го назовават френските медии.

Продуциран от Broadway Entertainment Group, „ Малкият принц ” оживя в магичен първокачествен спектакъл, в зрелищна и вълнуваща режисура, включваща съзвездие от завладяващи герои, превъзходни декори и цветни костюми. Публиката се потапя в съвременна театрална продукция, събрала артисти от разнообразни националности, която пленява сърцето и провокира въображението.



Създателите на „ Малкият принц ”, са най-вече френски креативен екип, притежател на голям брой награди. Ръководен е от режисьора и хореограф Ан Турние, с акомодация на либретото и сърежисура от Крис Мурон, истинската музика от Тери Трък, помощник хореография на Ноели Борделе, видео дизайн от Мари Джумелин, дизайнер на костюмите е Пеги Хусет, дизайн на осветлението - Стефан Фрич, звуков дизайн - Тристан Висколиози, видеопрожекция – Етиен Босар, грим и прическа - Кармен Арбуес Миро и атрибут - Орели Гандильон.

Актьорският състав е не по-малко незабравим: Дилън Бароне – Малкият принц, Орелиен Бернаред – Авиаторът, Крис Мурон – Разказвачът, Хелена де Граве – Розата, Фабио Паси - Лисицата, Филипо ди Кроста – Кралят, Мари Менуге – Пияницата, Марсин Джаниак – Фенераджията, Марта Ковалевска – Змията, Уесли Мюлер – Стрелочникът, Ромео Ланглоис - Суетният.



Всички циркови и танцови актьори пленяват с гения си и хубостта на осъществяванията, само че най-вече овации от българската аудитория получиха изумителните Дилън Бароне в ролята на Малкия принц и Крис Мурон като Разказвача. Заедно със своите сътрудници от Китай, Индия, Полша, Франция, Италия с езика на театъра, балета, киното и на фона на красива музика те описаха приказката на Екзюпери, които вълнува доста генерации и ще продължава да ги вълнува все по този начин мощно. Защото както споделя и самият създател посредством своите герои: " Ето я моята загадка. Много е елементарна: същински се вижда единствено със сърцето. Същественото е невидимо за очите. "

А с цел да се потопи във вълшебния свят на Малкия принц, който лети във Вселената и каца на разнообразни планети, човек наистна би трябвало да се абстрахира от всичко и да се потопи в магичната приказка. Затова преди началото на всеки театър от френския екип общително се обърнаха към хилядите фенове в НДК: " Истински се вижда единствено със сърцето. Същественото е невидимо за мобилните телефони. "



Директорът Ан Турние показа, че по време на пътуването си „ Малкият принц ” споделя послания за човещина с многото разнообразни хора и култури, които среща. " Радваме се да донесем неговата история за другарството, самотата, любовта и грижата за другите и за нашата планета. ”

Когато режисьорът Крис Мурон предлага на хореографката Ан Турние концепцията да приспособяват шедьовъра на Екзюпери в театрална творба, тя незабавно си показва хореографията – един полет на Принца от една планета на друга с въздушни и наземни акробатики и танц, героите, които летят – пианицата, запалващият осветлението, който се поклаща върху летящ дирек, модерни танцьори в ролята на Розата и Авиатора, Мъжът на суетата, който показва себе си посредством брейк денс и паркур, крал, изпълняващ типичен танц, и така нататък



За търсещата провокации Ан Турние това е опция да успее да изрази вижданията си за сместването на акробатиката с танците. Може да се каже, че Екзюпери провокира освен въображението на всички свои безбройни читатели, само че и предизвика креативния дух на режисьорите и създателите на спектакъла.

Високата класа на творбата изисква тяхното съответно отношение и те разпростират своите благоприятни условия, с цел да създадат творбата си същински шедьовър. Сценичната акомодация на книгата става допустима и с помощта на гения на видеодизайнера Мари Джумелин, който привнася нови театрални решения. Към това се прибавят и мощно въздействащата музика на Тери Трък, костюмите на дизайнера Пеги Хусет, дизайнера на осветлението Стефан Фрич. Нищо не би могло да бъде същото без звуковия дизайнер Тристан Висколиози, видеопрожекцията на Етиен Босар, грим и прическите на Кармен Арбуес Миро и атрибут Орели Гандильон.

Така, с напъните на доста гении, „ Малкият принц ” от Бродуей става типичен шлагер. Вече пет години той печели сърцата на публиката с новаторския си почерк и комплицирана театрална комбинация. 



„ Аз съм единствено едно от милионите деца, които бяха погълнати от четенето на тази книга. И тази страст към момента е в мен ” – споделя Ан Турние. „ Книгата продължава да бъде с мен и в зрелия ми живот. Създаването на спектакъла ми разреши тази страст още веднъж да оживее с артистите, които обичам. То също по този начин ми разреши да се срещна с нови млади актьори с извънреден гений, а това беше непредвиден подарък. Предавайки своята пристрастеност към нашия " Малкък принц ” ние оказваме помощ на възрастните да възвърнат своите детски сърца, а това е най-голямата ни наслада. ”

„ Книгата е шедьовър. Тя е универсална, тъй като е надълбоко човешка и се отнася за цялото човечество. Убедени сме, чe тази дълбока човещина, тези елементарни и ясни обръщение за другарството, любовта, грижата за другите и за планетата са още по-актуални през днешния ден, в сравнение с в предишното. Сент-Екзюпери е бил визионер ”, споделя още Ан Турние.



Преди 80 години, през 1943-а в Ню Йорк, се ражда една от най-обичаните и вдъхновяващи книги за деца и възрастни – „ Малкият принц ”. Това е историята на едно малко момче, един принц, който посещава разнообразни планети в космоса, в това число Земята, срещайки разнообразни хора. Чрез тези срещи се преглеждат тематиките за самотата, другарството, любовта и загубата. Въпреки подобаващия си за деца жанр, „ Малкият принц ” съдържа прочувствени, екзистинциални и метафизичен наблюдения върху живота и човешката природа.

Малката брошура на Екзюпери се трансформира в книжовен феномен – продадена до момента в 200 милиона копия по целия свят, преведена на 300 езика и диалекта, трансформирайки се във втората най-превеждана книга в актуалната история на литературата. 

Защото какъвто и човек да си постоянно ти е нужна малко добрина, съпричастност и обич.



Вижте още красиви фрагменти от изумителното зрелище " Малкият принц ", дело на фотографа Виктория Вучева:







































































































Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР