Малкият Магеланов облак (ММО) е една от най-близките галактики джуджета,

...
Малкият Магеланов облак (ММО) е една от най-близките галактики джуджета,
Коментари Харесай

Погледнете отблизо в тази невероятна 1,6-гигапикселова снимка на Малкия Магеланов облак

Малкият Магеланов облак (ММО) е една от най-близките галактики джуджета, които обикалят към Млечния път. ММО и огромната му сестра, Големият Магеланов облак, са очаровали човечеството от зората на времето. Сега можем да ги забележим, като в никакъв случай до момента.

ММО е деформиран от гравитационното привличане на другите галактики в системата. Това го прави много деен, с доста формиращи се нови звезди. И защото е единствено на 200 000 светлинни години, ММО е ослепителен претендент за проучване на звездната еволюция. Проблемът до момента е бил междузвездният прахуляк, пречещ да получим цялостна картина.

За благополучие астрономите към този момент могат да разчитат на забележимия и инфрачервен телескоп VISTA, който е съумял да надникне през пласта прахуляк и да получи необикновено изображение на галактиката джудже с невероятните 1,6 гигапиксела (43 223 x 38 236 пиксела).

Освен безумно красиво, изображението е скъп източник научни данни. Международен екип от откриватели, управителен от Стефано Рубеле от Университета на Падуа, проучва тези данни и открива нещо ненадейно. Повечето звезди в ММО са се формирали по-скоро спрямо по-големите галактики в близката галактика. Данните демонстрират интервали на звездообразуване преди 1,5 милиарда и 5 милиарда години.

Това проучване, оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society е прелиминарен резултат от по-амбициозен план. Изучаването на Магелановите облаци с телескопа VISTA цели да разкрие историята на звездообразуването в тях, както и да сътвори триизмерна карта на двете галактики джуджета.

Сега екипът на VISTA ни даде невиждана и невиждана досега панорама към ММО. Учените, работещи по плана към този момент са разгласили десетки публикации и предстоят да открият още доста неща от този непосредствен взор към галактическите ни съседи.

 

Насладете се на невероятното изображение в цялостен размер  ТУК и увеличете, с цел да го видите в цялата му хубост.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР