Малкият и среден бизнес ще пострадат заради епидемията с коронавируса

...
Малкият и среден бизнес ще пострадат заради епидемията с коронавируса
Коментари Харесай

Заради коронавируса ще пострада малкият и среден бизнес

Малкият и междинен бизнес ще пострадат поради епидемията с ковид и занапред ще се следят проблеми в огромните предприятия. Това стана ясно от думите на министъра на стопанската система Емил Караниколов пред Нова телевизия. Най-важното е да защитим служащите, сподели той.

Относно икономическите резултати от епидемията министърът сподели, че проблемите са почнали с влизането на вируса в Европейския съюз и засягането на огромни сътрудници на България като Германия, Италия, Франция или Гърция, с които страната ни има огромен стокообмен. По думите му се регистрират проблеми в туризма и превоза.

На въпрос дали се задава икономическа рецесия поради ковид Караниколов сподели, че наложената карантина значи и доста неработещи хора. Той обаче акцентира, че всички рейтингови организации удостоверяват, че България има финансова непоклатимост.

Икономическият министър разяснява, че в някои страни в Европейски Съюз има суматоха и презареждане. За да се избегне този резултат у нас, има екшън проект, направен взаимно с огромните вериги магазини и аптеките и при положение на потребност ще се ограничи пазаруването на избран тип артикули от първа нужда, с цел да се избегне нечиста сделка. Относно питателните артикули министърът увери хората, че не би трябвало да имат терзание, защото към този момент са цялостни и складовете, и държавният запас.

Към момента рисковете за българската стопанска система, свързани с COVID-19, са на първо място външни и идват най-много от Италия, разяснява пред БНР ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Пораженията за стопанската система поради разпространяването на ковид са свързани на този стадий с експортната й ориентираност, изясни Велев. Две трети от нашия износ е за Европейски Съюз, а Италия е вторият ни търговски сътрудник. Велев добави, че огромна част от фирмите са спрели командировките в чужбина. Според него най-вече към една четвърт от заетите могат да останат да работят от домовете си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР