Малките неща понякога означават много - тази максима е валидна

...
Малките неща понякога означават много - тази максима е валидна
Коментари Харесай

Има ли такова чудо: Пенсионер-милионер с инвестиция от 1000 лв. годишно?

Малките неща от време на време значат доста - тази максима е годна с особена мощ във финансовия свят. Ако един младеж заделя по 1000 $ от приходите си всяка година и ги влага мъдро, може да се пенсионира като милионер, написа колумнистът на Marketwatch Пол Мериман.

Той прави своите калкулации с начална дата 1970 година, като допускането е, че всяка година сумата на вложенията се усилва с 3%, с цел да компенсира инфлацията. В първата година младежът заделя 1000 $, което прави по 83.33 $ на месец, и ги влага в индексен фонд, който следи придвижването на главния бенчмарк S&P 500 и взима комисионна от 0,1%.

Сметката демонстрира, че след 10 години същият човек към този момент ще има в сметката си малко над 16 хиляди $, а 20 години по-късно, през 1989 година, тя към този момент ще е набъбнала до внушителните 119 хиляди. Месечната вноска в капиталовата скица за същия интервал пък ще е повишена до 146 $.

30 години след първичната инвестиция в " пенсионния фонд " на младежа към този момент ще има близо 690 хиляди $. На 40-тата година, през 2009, цената на активите му би отбелязала спад до към 650 хиляди $ поради резултата от финансовата рецесия, само че в случай че е толерантен и продължи да влага всеки месец, то през идващите пет години портфейлът му би се удвоил до 1,35 милиона $ през 2014 година, а през 2017 към този момент щеше да е съвсем 2 милиона.

За целия този интервал от 48 години въпросният вложител щеше да е вложил малко над 100 хиляди $. Другият любопитен факт е, че общата сума на комисионните, които той ще заплати на индексния фонд за тези близо пет десетилетия, ще е към 70 хиляди $ - много впечатляващ % от общата инвестиция, който демонстрира, че в един дълъг интервал от време изглеждащите нищожно 0,1% в действителност съставляват една много сериозна " хапка от баницата ".

Пом Мериман преглежда и различни разновидности, в които инвестицията не се лимитира единствено да S&P 500, а включва и акции от други пазари отвън Съединени американски щати. За същия откъслек от време от 1970 до 2017 година и при същия размер на първичната инвестиция и на възходящите месечни вноски по-късно, един подобен диверисифициран портфейл би достигнал стойност от близо 4,5 милиона $.

Как стоят нещата в България и допустимо ли е при влагане от хиляда лв. годишно да се пенсионираме като милионери? Ако допуснем, че интервалът на инвестицията ще бъде еднакъв (48 години) и средногодишната инфлация също ще е 3%, както в горния образец, то за достигането на портфейл със стойност от 1 милион лв. ще е нужна средногодишна рентабилност от малко под 9%. Месечната вноска пък ще нарасне от малко над 85 лв. през първото десетилетие от този интервал до към 290 лв. в последното. Средно за 48-те години на инвестицията тя ще е в размер на 180 лева на месец или 2166 лева годишно.

У нас към този момент също има индексен фонд, който разрешава " пасивна " инвестиция във водещия борсов показател SOFIX. От основаването си през 2016 година Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF носи междинна годишна рентабилност от малко над 12%. Това значи, че в случай че тези темпове се запазят (дори и при леко забяване), то в България също е изцяло допустимо човек да се пенсионира като милионер, инвестирайки част от приходите си на финансовия пазар. Което би било следващото доказателство на изказванието, че дребните неща от време на време значат доста.

Източник: profit.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР