Малките животинчета умиляват хората и ги правят особено доброжелателни към

...
Малките животинчета умиляват хората и ги правят особено доброжелателни към
Коментари Харесай

Минскин - всичко за екзотичната порода котки

Малките животинчета умиляват хората и ги вършат изключително доброжелателни към тях. Когато пък това се отнася до котки, отношението е изключително приповдигнато.

Както съществуват породи кучета, селектирани особено, с цел да радват феновете на дребни животинчета, по този начин съществуват и котешки породи, с цел да радват всички, които са привързани към дребни котета. Тези породи си остават вечно по-дребни от най-дребната стара котка и с това притеглят интереса и желанието да бъдат притежавани.

Такава дребна порода котки е Минскин. Това е нова порода, получена посредством кръстосване и изискваща специфични грижи, само че това не е спирачка пред откровеното предпочитание да бъде гушкано коте, което цялостен живот си остава мъниче. Запознаването с породата може да завоюва още фенове за тях.

История на породата Минскин

През 1998 година фелинологът Пол МакСорли стартира работа върху породата Минскин. Както сиамските котки имат следи от цвят по ушите, стъпалата, опашката, а също и на муцунката, по този начин развъдчикът си показва новата котка. Тя би трябвало да бъде с къси крайници и козинка, растяща като на сиамска котка на острови по голото тяло.

За да реализира задачата си, той кръстосва късокрака котка Манчкин с Донски сфинкс и прибавя Девон Рекс и Бирманска котка. Целта е основаване на късокрака котка с велурена кожа като сфинкс и мека къдрава козинка като рекс.

Коте, което дава отговор на всички условия, се появява 2 години по-късно, през 2000 година. Развъдната работа по подобряването на породата към момента тече все още.

През 2012 година към този момент има родени към 100 котки Минскин.

От 2008 година е позволено на породата да взе участие в изложения.

TICA e единствената организация, която ги признава като нова порода. Тя има специфична стратегия за развиването на Минскин.

Как наподобява породата Минскин?

Минскин е порода късокраки котки, чиято съществена специфичност е козината на котката. Тя е гъста, плътна, с отлична текстура и пораства на острови върху съвсем голото тяло. Кожата на котето, където няма косми и като кашмирена на досег. Областите, които са покрити с косми, са главата, ушите, краката и опашката. Космите по краката могат да стигат до раменете и бедрата, а от време на време текстурата им е подложена на хормонални промени. Цветово ограничаване от стандарта няма.

Има известно вариране във връзка с козината на Минскин. Котето може дъ баде изцяло без коса или покрито с лек пух. Има и такива с къса четина по цялото тяло, както и такива с четина по краката, бедрата и раменете.

Външните данни на котето включват междинен размер на удълженото тяло, с развити мускули, къса и необятна муцунка. Теглото на възрастен образец рядко надвишава 3 кг, само че структурата му е мощна и плътна.

 Минскин - всичко за екзотичната порода котки

Главата на котето Минскин е кръгла, по-скоро необятна, в сравнение с дълга, със мощна брадичка, добре развита и гъвкава шия.

Ушите са необятни, отворени и бдителни, с леко заоблени връхчета и необятни в основата. Възможно е да са изцяло плешиви.

Очите на Минскин са овални, огромни и също необятно ситуирани. Погледът им е внимателен и мнителен. Казват постоянно, че тези котки гледат като човек.

Гърбът е мощен, краката са къси, като задните са малко по-дълги от предните, заради което тялото му е ситуирано леко под ъгъл.

Краката са здрави, лапичките са заоблени, с дълги пръсти, опашката е дълга и има ограничен връх.

Мустаците са редки, счупени или липсват въобще.

Носът на котката не е прав, само че липсва гърбица, леко е огънат в края.

Изискване от стандарта е, коремчето да е изцяло голо.

Имат добре обрисувани бръчки по челото и гънки по кожата, присъщи са сфинксовете.

Средната дълготрайност на живота на Минскин е 10-14 години.

Характер и държание на Минскин

По темперамент Минскин се отличават със своята жизнеспособност и сексапил. те са доста контактни и любвеобилни котки. Те са изумително любопитни, самостоятелни и смели създания.

Минскин са доста привързани към стопаните си, елементарно могат да съпровождат своя човек на отмора или в командировка. Самотата е ужасна за тях. Бързо се приспособяват към нови условия, усещат се чудесно в транспортните средства, на ново място не основават проблеми на притежателя.

Показват своята деликатност и обич към хората, които се грижат за тях.

Това е съвършеният домакински любим за хора, които имат кучета, котки и гризачи по едно и също време. Тези сладки същества елементарно се схващат с такава шарена компания, не демонстрират експанзия или ревнивост.

Котетата от тази порода са умни и съобразителни. Те умеят да намират ненатрапливи решения на проблемите. Удоволствие е да бъдат следени по какъв начин играя и се забавляват. Макар да са ненатрапчиви, Минскин обичат да са в центъра на вниманието. Те са пъргави и скачат красиво като всички представители на семейство котки, нищо че са късокраки.

За отдих котенцата избират затворени пространства. Ако индивидът не им оборудва къща, то те си построяват сами с подръчни материали.

Това са котки за дребни деца. Котките Минскин са прелестни майки и по тази причина са търпеливи с децата на притежателите си. Котката ще даде незабавно сигнал, в случай че бебето плаче или има потребност от майка си.

Малките котенца от породата порастват здрави и игриви котки, те са мощни и дейни. Могат да вземат участие в взаимни игри с котешката мама, с човешките деца и стопаните и постоянно са подготвени за занимания.

 Минскин - всичко за екзотичната порода котки

Хранене на Минскин

Котетата от породата не са прекомерно придирчиви в храната си, само че е добре да се хранят по-често и на дребни порции. Количеството храна за Минскин би трябвало да бъде съобразено с възрастта и интензивността на животното.

Трябва да се има поради, че поддържането на мечтаната телесна температура при липса на четина изисква спомагателни калории.

Заедно със специфичната храна те обичат и варени зеленчуци и извара, подготвени са да опитат и друга храна.

Основното е да не се увличат стопаните с гастрономическите опити.

Грижи за Минскин

При грижите за Минскин би трябвало да се помни, че те изискват постоянно къпане. Нужни са специфични бебешки шампоани за котки. Ушите, зъбите и очите се почистват също като при останалите котки. Ноктите на котките се подрязват 2-3 пъти в месеца.

Тялото всеки ден е нужно да се избърсва с влажна гъба.

Заболявания при Минскин

Тъй като е към момента напълно нова порода котки не може да се каже сигурно дали може да покаже във времето някакви болести, присъщи главно за Минскин. Статистически данни не са събрани.

Това, което се знае към този момент, е че при вярно развъждане на котката и деен метод на живот, те са здрави и устойчиви на заболявания.

Все отново би трябвало да бъдат предпазвани от хипотермия, както и от прегряване през лятото. През зимата е нужно пуловерче за котето, а през лятото слънцезащитен крем за бебета, в случай че се постанова.

Растежът или проблеми с козината по никакъв метод не въздействат върху здравословното положение на котето.

Трябва да се знае, че има случаи на нарушаване в развиването - лордоза (изкривяване на стойката) и дисторция на гърдите.

Ако в жилището, където ще се отглежда котето, има доста стълби, то в детска възраст е добре да не ги изкачва единствено, до момента в който се заздрави мускулатурата му.

Котешките алергии също се сочат като вероятни болести при породата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР