Малките фирми разполагат с още 2 месеца и половина, за

...
Малките фирми разполагат с още 2 месеца и половина, за
Коментари Харесай

Малкият бизнес разполага с още 2 месеца да си избере доставчик на ток

Малките компании разполагат с още 2 месеца и половина, с цел да си изберат снабдител на ток. За това предизвести енергийният министър Андрей Живков. По думите му, до тогава бизнесът ще получава сред 15 и 30 лв. отплата поради високите цени.

Токът за над 250 хиляди дребни компании ще нарастне още веднъж от 1 февруари, в случай че не си изберат снабдител на ток и останат при по този начин наречения снабдител от последна инстанция.

" След трите месеца гратисен интервал, който КЕВР даде, цените ще се върнат на предходните по-високи равнища, т.е., по-високи от пазарните ", изясни Живков.

Цената при снабдител от последна инстанция е с близо 100 лв. над пазарната, която също е на рекордно високи равнища. Ролята на снабдител от последна инстанция не е да бъде търговец, тя е дисциплинираща, разяснява енергийният министър.

Той разгласи още, че е почнало изплащането на обезщетения и на останалите компании поради високите цени на тока през октомври и ноември. Досега са платени 4 млн. лв., а останалите 450 млн. се чака да бъдат разплатени след 1 декември.

" Искам да подчертая, че всички, които попадат в категорията за тези обезщетения ще ги получат, средствата са обезпечени, просто процесите сега текат ", съобщи Живков.

Компенсации на цените за месец декември няма да има към този момент. Ако има, то решение ще може да вземе постоянното държавно управление и Народното събрание, който се чака да проработи през идната седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР