Малката черква Св. Георги Победоносец до Горни Богров, Софийско, пази

...
Малката черква Св. Георги Победоносец до Горни Богров, Софийско, пази
Коментари Харесай

Жив камък край София мори тумори

Малката църква „ Св. Георги Победоносец ” до Горни Богров, Софийско, пази една от най-интересните находки в българската история – чудодеен камък, който може да пораства. Манастирът се намира на десетина километра от столицата, вдясно на автомагистрала „ Хемус “, на малко нагорнище измежду гора.

Мястото е било светилище на траките, след това на римляните, по-късно е издигната християнска черква с манастирски комплекс „ Христос избавител ”.

Името Богров най-вероятно е обвързвано със святото място. Според легендата, която се предава от духовник на духовник, загадъчният камък попаднал в Горни Богров през 13. век от хълма Голгота, донесли го като трофей рицари кръстоносци, които се прибирали от освободения Йерусалим, групата кръстоносци отсядат да отдъхнат в манастира.

Самият чудноват камък се намира в олтара на манастирската черква. Върху него са изсечени така наречен йерусалимски кръстове – във всеки ъгъл на огромния кръст има изсечени дребни кръстове в чест и популярност на четиримата евангелисти. Молитвата към Бог до него нормално оказва помощ на бездетни двойки.

В манастира идват доста фамилии, чете се молитва, оставят облекла, с цел да получат от тази берекет. Много хора се изцеряват от всевъзможни заболявания – рак, миоми, и пишат благодарностите в тетрадка, която отецът им дава.


Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР