Георадарът доведе до нечувана преди революция в сферата на археологията.

...
Георадарът доведе до нечувана преди революция в сферата на археологията.
Коментари Харесай

Георадар разкри аномалия близо до Големите пирамиди в Гиза

Георадарът докара до нечувана преди гражданска война в областта на археологията. Иновацията в геофизичната техника употребява радарни импулси за визуализиране на земните глъбини.

Подобна технология оказа помощ за откриването на дълги кораби на викингите в Норвегия, изгубени цивилизации в джунглите на Амазония и даже цели римски градове, без да се постанова да се забива лопата в земята.

Георадарът дава на археолозите опция да изследват територията на евентуални артефакти по-ефективно и безвредно , като следи измененията в структурата на почвата и даже разпознава евентуални опасности от вреди.

Новото разобличаване от георадарът, обявено от Popular Mechanics, е в района на един от най-разкопаните обекти в света, който от години е завладял вниманието на историци и археолози по цялостен свят- Големите пирамиди в Гиза , отразиха БГНЕС.

Международен екип от откриватели са употребявали георадар и способ, прочут в промишлеността като електрическа съпротивителна томография (ЕСТ). Експедицията, ръководена от Мотоюки Сато от университета Тохоку, откри „ Г-образна особеност “ в западното гробище в Некропола, покрай световноизвестните пирамиди.

Според проучвателен отчет, оповестен в Archeological Prospection, аномалията е на близо 6.5 метра от повърхността, с дължина от 33 метра и е била засипана след построяването на пирамидите.
 пирамиди gettyimages
„ Западното гробище в Гиза е известно като значимо място за погребения на членове на кралското семейство и офицери от висока класа. При първичното изследване с георадар и ЕСТ открихме особеност в северната част на мястото на изследването... структурата и местоположението й бяха неразбираеми , “ разказва се в отчета.

Под тази Г-образна конструкция има особеност, която откривателите разказват като „ мощно електросъпротивителна. “

Подобна особеност може да бъде породена от няколко неща, само че екипът разпознава две съществени благоприятни условия – примес от пясък и трошляк или „ редки дистанции с въздушни кухини. “

Районът към разкопките е изпълнен от гробници с плосък покрив, наричани на арабски мастаба , само че пясъчният сектор, където е открита аномалията, не е толкоз интензивно разкопан, защото значително наоколо няма впечатляващи структури, които да изискват задълбочено изследване.

Мотоюки Сато твърди, че аномалията евентуално не е естествена , тъй като формата й е прекомерно остра.

„ Възможно е тя да е била вход към по-дълбока конструкция, “ споделя Сато, като структурата прилича гробница .

„ От резултатите от изследването не можем да определим материала, причиняващ аномалията, само че е допустимо това да е огромна подземна археологическа конструкция.

Независимо от георадарните изследвания, археолозите ще би трябвало да стартират да копаят , с цел да схванат сигурно какво лежи заровено под пясъка – развой, който изследователският екип се надява да стартира скоро.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР