Малка килимарска фабрика от Костандово, край Велинград е единствената, която

...
Малка килимарска фабрика от Костандово, край Велинград е единствената, която
Коментари Харесай

Единствената фабрика за ръчно тъкани килими е пред затваряне

Малка килимарска фабрика от Костандово, край Велинград е единствената, която създава ръчно тъкани килими, в това число за английското кралско семейство. След дълготрайно изследване от Задругата на майсторите в Англия, фамилната компания спечелила доверието и изработила килими за за крепости и здания на английски представителни институции във Франция и Германия. Днес обаче тъкачницата е на ръба на оцеляването. Но не поради високите сметки за ток, а поради неналичието на работна ръка.

Преди 25 години Нино Парпулов основава завод за производството на ръчно тъкани килими. След доста старания дребна килимарска компания пробива пътя си до кралският двор във Англия. Жените от дребното Костандово извършват една на пръв взор непостижима задача – везането на килим с дължина от 18 метра за лятната резиденция на английската кралица.

В самото начало в фамилният завод работят 280 тъкачки. През годините обаче нещата се трансформират.

" За 25 години се пенсионираха всички, които бяха на пенсионна възраст, сега имам 25 тъкачки. Ние сме основали ноу хау, което е прието към този момент от специалистите на международно равнище, че организацията, която е основана тук в Костандово, разрешава запазване на културно завещание. Световно и европейско културно завещание в текстила ", споделя Парпулов.

Днес килимарският завод в Костандово извършва по една поръчка за кралския двор всяка година, а притежатели на везаните творби от България са холандската кралица Беатрикс, Джейн Чърчил - внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, както и няколко знакови европейски и задокеански здания.

С дизайна на килимите е зает сина на притежателя - Тодор.

" Процесът е много муден и акуратен. Една моя неточност може да коства безусловно всичко. Затова до направата на дизайна се стига от 6 до 8 месеца. Все още има доста поръчки от Англия, обаче не мога да смогна да ги извършвам. Причината е неналичието на тъкачки ", изяснява той.

Така се стига до парадокса, че интерес към това произвеждане има, а то изчезва.

Вижте повече във видеото

Репортер: Ангел Узунов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР