Малка група антиислямски активисти подпали копия на Корана пред посолствата

...
Малка група антиислямски активисти подпали копия на Корана пред посолствата
Коментари Харесай

Изгориха копия на Корана пред посолствата на Египет и Турция в Копенхаген

Малка група антиислямски деятели подпали копия на Корана пред посолствата на Египет и Турция в Копенхаген, откакто през последните седмици в Дания и Швеция се организираха сходни митинги, които разгневиха мюсюлманите, оповестява Българска телеграфна агенция.

Двете скандинавски страни на няколко пъти обявиха, че съжаляват за случаите на изгарянето на свещената книга на исляма, само че не могат да го предотвратят поради разпоредбите, защитаващи правото на независимост на словото.

Миналата седмица протестиращи в Ирак подпалиха шведското посолство в Багдад.

Днешната демонстрация в Копенхаген беше проведена от група, наречена " Датски патриоти ". Изгаряния на Корана бяха извършени през вчерашния ден и предходната седмица пред иракското посолство. Два аналогични случая се случиха и в Швеция предишния месец.

Иракското външно министерство прикани през вчерашния ден управляващите на страните от Европейски Съюз " да преразгледат бързо по този начин наречената независимост на словото и правото да се стачкува ", поради изгарянията на Корана.

Турция съобщи през вчерашния ден, че осъжда изрично похищенията против Корана и прикани Дания да вземе нужните ограничения, с цел да предотврати това " стимулирано от ненавист закононарушение " против исляма.

Египетското външно министерство извика шведския шарже д'афер, с цел да осъди тези дейности.

Дания е определяла изгарянията на Корана като " срамни и провокативни действия ", само че споделя, че няма правото да пречи на мирни митинги. " Хората се употребяват с разширена независимост на словото, когато стачкуват ", съобщи професорката по право от Университета на Копенхаген Трине Баумбах, в обяснения за датската правна уредба. " Това не включва единствено изявленията. Хората могат да се показват по разнообразни способи, в това число посредством изгарянето на предмети ", добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР