малипе е ромска дума, която означава "приятелство". Това е и

...
малипе е ромска дума, която означава "приятелство". Това е и
Коментари Харесай

Амалипе и доброволците, които променят общността

малипе е ромска дума, която значи "приятелство ". Това е и името на неправителствената организация, която към този момент 20 години има вяра, че смяната стартира от образованието.

Неизменна част от структурата на организацията, която е финалист в специфичното издание на ПРОМЯНАТА, е доброволческата мрежа, където сега има над 300 доброволци.

Една от тях е Есил.

Есил Шукриева е родом от село Благоево и е ученичка в 11 клас в СОУ "Ангел Каралийчев ", гр. Стражица. От седем години е доброволец, а от четири години - ръководител на ученическия парламент, където вършат разнообразни осведомителни и здравни беседи, обменни визити и доста акции. Благодарение на дейната си активност през 2019 година Есил печели общинската Каралийчева премия, която се връчва на ученика с най-вече триумфи. А по случай Международния ден на ромите – тя е определена да бъде дипломат за един ден в Американското посолство.



С достиженията и триумфите си Есил е образец за доста деца и младежи.

Ето какво поучава тя децата, които са застрашени от отпадане от учебно заведение :

"Бих ги посъветвала да помислят над моите думи тук: Образованието е ключ, който отваря доста порти и дава доста благоприятни условия за реализацията в живота на човек. Но най-важни са родителите и домът, те предизвикват децата, стимулират ги и им показват верния път, който би трябвало да извървят. Затова поучавам всички мои връстници и освен - учете, бъдете образовани и интелигентни, напишете своята история и дано тя бъде позитивно настроена.

А на родителите - подкрепяйте децата си и бъдете до тях, когато вземат своите решения, без значение какви са вашите обичаи, от какъв етнос сте. Те имат право да учат и да трансформират утрешния ден ", споделя Есил пред Деница Иванова и.

В тази посока са ориентирани и напъните на Център "Амалипе ".

Те оказват помощ на ромските деца и младежи да опознаят и запазят своята просвета и история. Въвеждат цивилен полезности и локално гражданско управление в ромската общественост, с цел да може тя да се модернизира, да се застъпва за своето развиване и да преодолява предразсъдъците и общественото изключване.

В партньорство с близо 300 учебни заведения в цялата страна " " са основали модел, който трансформира учебното заведение в забавно и приемащо място за всяко дете. Въвличат родителите в учебния живот, основават мрежа от ученици-наставници. Фокусират се върху опциите и триумфите на всяко дете и му дават убеденост, че може да успее. И резултатът е налице - в учебните заведения, в които работят, под 1% от децата отпадат от просветителния развой. Намалели са ранните бракове, а 92% от учениците не престават да учат и след 7 клас.

Защо да ги подкрепите:

Пандемията от COVID-19 изправи учениците от уязвими и небогати общности пред ново предизвикателство – невъзможността да се включат в цифровото обучение. Проучване на "Амалипе " измежду над 200 учебните заведения демонстрира, че ¼ от учениците нямат подобаващи устройства, нито умения да работят добре с тях.

За да им оказват помощ, " " основават акцията "Стара техника за ново начало ", посредством която приканват всички, които могат да дарят остарели, само че работещи цифрови устройства. Събраната техника Центърът дава на учебните заведения и на деца от нуждаещи се фамилии, с които работят.

Подкрепата за децата обаче не стопира до тук. За да ги научат да употребяват устройствата пълноценно за учене, на помощ идват ученици-наставници. Това са дейни младежи, които могат най-лесно да доближат до своите връстници, да бъдат техни ментори и да ги стимулират. В допълнение "Амалипе " ще срещат децата с експерти от IT бранша и други съумели хора. Те ще служат за образец на учениците, ще им оказват помощ да повярват в своите благоприятни условия и да следват фантазиите си.

От Център "Амалипе " знаят, че тези деца имат голям капацитет и не трябва да остават подценени. Това, което им би трябвало, е малко вяра и някой да повярва в тях през днешния ден, с цел да бъдат те лекаря или програмиста, които ще оказват помощ на света на следващия ден.

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 100 000 деца и младежи от цялата страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР