Мали и Русия са подписали споразумение за изграждането на рафинерия

...
Мали и Русия са подписали споразумение за изграждането на рафинерия
Коментари Харесай

Русия ще построи рафинерия за злато в Западна Африка

Мали и Русия са подписали съглашение за построяването на рафинерия за злато в столицата на западноафриканската страна Бамако, заяви Ройтерс, базирайки се на малийския министър на финансите Алусени Сану.

В изявление за държавната телевизия Сану съобщи, че необвързващият меморандум за съгласие планува построяването на цех за преправка на злато с потенциал 200 тона годишно, който, откакто бъде приключен, ще бъде най-големият по рода си в страната.

" Това ще ни разреши освен да направляваме цялото произвеждане на злато, само че и да можем да прилагаме вярно всички налози и мита ", цитира се Сану.

Документът е годен за период от четири години, добави министърът, без да даде повече детайлности за периодите на строителството.

Миналата година Мали се подреди измежду четирите най-големи страни производителки на злато в Африка, след Южна Африка, Гана и Буркина Фасо, с рандеман на 66,2 тона промишлено злато. Макар че минната промишленост на Мали е доминирана от добива на злато, страната създава също диаманти, скален камък, фосфати, полускъпоценни камъни, боксит и желязна руда.

Последната договорка с Москва идва единствено месец откакто съветската държавна компания за нуклеарна сила " Росатом " подписа съглашение с Мали за изследване на потребни изкопаеми и " съдействие в региона на мирното потребление на атомната сила ", в това число евентуално създаване на нуклеарна инфраструктура в западноафриканската страна. Това съглашение беше подписано по време на Руската енергийна седмица в Москва през октомври, където Мали също по този начин подписа съглашение с съветска компания за построяването на 200-300-мегаватова слънчева електроцентрала доникъде на 2025 година

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР