Максимално да се съкрати срокът на проверките по отношение на

...
Максимално да се съкрати срокът на проверките по отношение на
Коментари Харесай

Съкратени срокове на проверките в „Емко“ поиска премиерът Борисов


Максимално да се редуцира срокът на инспекциите във връзка с завода „ Емко “, изиска министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното държавно съвещание. По думите му връщането на лиценза зависи от това да бъдат поправени грешките и да се изпълнят напътствията на проверяващите.

„ По всички военни фабрики и хранилища текат инспекции, тъй че тя не е ориентирана към тях, само че много хранилища гърмяха, много жертви дадохме, много безобразия се откриха, приказвам - в доста компании. Хората би трябвало да знаят, че всичко зависи от това да си поправят грешките и надлежно в границите на тази една-две седмици най-много, в случай че са си ги отстранили, да им се върне лицензът “, споделя министър председателят Борисов.

Ето и стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Караниколов, по тематиката „ Емко “. Министерство на вътрешните работи, до една седмица оптимално да се редуцира срокът, службите „ Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) “ да създадат всички инспекции, които се вършат, и до 6 октомври, в случай че са отразени надлежно, хората там и служащите да знаят, че ще им се върне лицензът. Така че, до 6 октомври да създадат всичко допустимо, там някъде – 5, 6, 7 октомври, тази тематика да завърши, тоест да си изпълнят всички инструкции на работа „ Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) “. По всички военни фабрики и хранилища текат инспекции, тъй че тя не е ориентирана към тях, само че много хранилища гърмяха, много жертви дадохме, много безобразия се откриха, приказвам - в доста компании. Хората би трябвало да знаят, че всичко зависи от това да си поправят грешките и надлежно в границите на тази една-две седмици най-много, в случай че са си ги отстранили, да им се върне лицензът. Това би трябвало да бъде, като стигне до хората.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Вчера на брифинга, който имах, тъкмо това ги помолих безусловно всички - да отстранят нередностите. Целият Междуведомствен съвет е поел този ангажимент.

БОЙКО БОРИСОВ: Кога имаме отново Междуведомствен съвет?

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: На 25 има ексклузивен, в който ще получим информация от работа „ Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) “, от „ Пожарна сигурност “. В случай, че са отстранени, още тогава ще предприемем дейности.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

Ден по-рано министърът на стопанската система Емил Караниколов сподели на конференция, че „ управлението на завода би трябвало да реши нередностите със съхранението и Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките, на изключително съвещание ще прегледа връщането на лиценза “.

Министърът на стопанската система сподели, че Министерство на вътрешните работи е установило близо 100 контейнера, които се съхраняват погрешно и моли към служащите да извърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е за предварителна защита и отбрана на тяхното здраве. На няколко пъти са давани наставления за премахване на нарушаванията, само че това не се е случило, оповестиха от икономическото ведомство.

„ Нередностите не са маловажни и управлението на „ Емко “ би трябвало да направи всичко допустимо да ги в профил, като сега, когато това стане ще бъде свикано изключително съвещание на Междуведомствения съвет, на което лицензът за импорт и експорт да бъда възобновен. Лицензът за произвеждане на „ Емко “ не е преустановен “, безапелационен бе той.

Икономическият министър сподели още, че е изпратен и сигнал до прокуратурата за това че „ Кинтекс “ през последните години е сключвала контракти с „ Емко “ без да желае предложения от „ ВМЗ “ и „ Дунарит “. Той разясни, че обвързване на „ Кинтекс “ е било да изиска предложения и от трите компании производители, само че това не се е случило – „ ВМЗ-Сопот “ и „ Дунарит “ са били пропуснати.

„ Вече съм изпратил сигнал до прокуратурата на Република България. Видно от сигнала е, че тези муниции се създават от три компании – „ ВМЗ-Сопот “, „ Дунарит “ и „ Емко “. Задължение на „ Кинтекс “ е да изиска оферта от всички производители, само че от „ ВМЗ-Сопот “ и „ Емко “ не са поискани “, сподели Караниколов. Извършена е и инспекция в държавното сдружение и цените, които тогава са могли да дадат за тези муниции, са били с от 5% до 10% по-ниски. „ Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, само че това е реалност “, изясни той. Министърът на стопанската система е наредил инспекция в " Кинтекс " за 10 години обратно.

Караниколов изясни още, че не е разпореждал преустановяване на контракта сред „ Кинтекс “ и „ Емко “. „ Кинтекс “ е преразгледал комерсиалния риск на взаимоотношенията с „ Емко “ поради отнетия лиценз и заради обстоятелството, че това може да докара до несъблюдение на договорите с задгранични бенефициенти и би нарушило интереса на „ Кинтекс “.

Министър Караниколов разгласи, че предходната седмица синдиците на КТБ са оповестили търг за продажба на активи на вземания от задължените към КТБ страни – „ Хедж инвестмънт България “, „ Авионамс “ като взаимен дебитор и сдружението „ Кемира “, което също е взаимен дебитор на 100% и което сега в комерсиалния указател се води притежател на „ Дунарит “. Във връзка с това Държавната консолидационна компания /ДКК/ е декларирала интерес да взе участие на самия търг, на който не се е явил никой и според нормативната база на другия ден ДКК се е явило на директно договаряне, нещо което закона позволява и е купило тези отговорности за 38 млн. лева.Към тях би трябвало да се прибавят и 29 млн.лв. платени за „ Авионамс “. „ Парите са влезнали в масата на несъстоятелността на синдиците към КТБ и те не могат да излязат оттова за нищо друго с изключение на да удволетворят кредиторите “, посочи Караниколов. Министър Караниколов посочи, че ДКК е взела участие защото част от тези вземания като взаимен дебитор с изключение на „ Кемира “ е и „ Авионамс “. „ Ако някой ги беше придобил можеше да се тръгне на осъществяване против „ Авионамс “ като 100% взаимен дебитор “, уточни той..

По думите му ДКК ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „ Дунарит “ които са 100% благосъстоятелност на „ Кемира “. Той разясни че анализът, който е изработен демонстрира, че има и спомагателни вземания от „ Хедж инвестмънт България “ от частни компании, като тук се включва и цената на „ Авионамс “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР