Максималната скорост по магистралите да бъде намалена от 140 км

...
Максималната скорост по магистралите да бъде намалена от 140 км
Коментари Харесай

Намаляват скоростта на магистралите от 140 до 130 км/час

Максималната скорост по автомагистралите да бъде понижена от 140 км в час на 130 км/ч., а в градовете да се обособят зони, в които да се кара с 30 км в час. Това плануват промени в Закона за придвижване по пътищата, които през вчерашния ден бяха пуснати за публично разискване.

Един от претекстовете на Министерство на вътрешните работи за намаляването на скоростта по автомагистралите е поради нараствания брой на починали при произшествия. В интервала от 2010 година до 2021 година по автомагистрали у нас са починали 529 души. С увеличението на оптимално допустимата скорост на 140 км/ч през 2012 година и разширението на автомагистралната мрежа в страната, броят на починалите по тези пътища, като дял от всички починали, се нараснал от 3-5% на 9-10%. През 2021 година трагичният пътен случай с рейс на Автомагистрала “Струма ” повишил този дял до 13%. С изключение на Германия, където по по-голямата част от автомагистралната мрежа има само целесъобразна оптималната скорост от 130 км/ч, в Европа, единствено в България и Полша има оптимално позволена скорост на придвижване от 140 км/ч. “С цел понижаване и ограничение тежестта на пътнотранспортния травматизъм по автомагистралната мрежа в доста от страните тази скорост е 130 км/ч, а в някои е даже 120 км/ч. В цяла Европа продължава наклонността за понижаването є, в това число и до 100 км/ч. ”, написа в претекстовете за измененията в закона.

Предвиждат се и отделяне на зони в градовете в границите на които да важи ограничаване на скоростта от 30 км/ч. Според специалисти намаляването на вероятността от настъпване на злополука със смъртен случай при придвижване на МПС с 30 км/ч. е доста по-малък, в сравнение с в случай че се движи с 50 км/ч. По този метод се реализира понижаване на спирачния път от 40 метра при 50 километра в час на 18 метра при 30 километра в час.

В проектозакона е записано и моторно транспортното средство от категория В да се ръководи от лидер, навършил 17-годишна възраст, само че с компаньон. Предлага се и да отпадне наложителното носене на надзорен ваучър от водачите.

Предложено е и улеснение на процедурите по съобщаване и връчване на издадените електронни фишове и наказателни постановения. Предвижда се опция за връчване, както персонално на нарушителя против автограф от контролните органи, по този начин и от чиновници на Министерство на вътрешните работи и посредством работодателя. Също по този начин връчването ще може да се прави и с предложено писмо с противоположна квитанция, както и по електронен път.


Инфо: " Труд "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР