Максимална присъда от 20 години затвор за подсъдимите машинисти по

...
Максимална присъда от 20 години затвор за подсъдимите машинисти по
Коментари Харесай

Прокурорът поиска 20 години затвор за машинистите по делото „Хитрино”

Максимална присъда от 20 години затвор за подсъдимите машинисти по делото „ Хитрино” изиска прокурорът Маргарита Георгиева. Димитър Михнев и Радослав Петков са обвинени за нещастието от 10 декември 2016 година, довела до гибелта на 7 души и съществени опустошения в селото. Делото се гледа към този момент втора година в Шуменския областен съд.

„ Двамата са еднообразно виновни за настъпилия тежък резултат”, разгласи в пледоарията си Георгиева. Тя настоя Шуменският областен съд да излезе с решение машинистите да нямат право да ръководят влакова комбинация в период, който е даже по-дълъг от ефикасната им присъда. „ Само скоростта е причина за катастрофата”, сподели неведнъж пред съда прокурорът. Товарната влакова комбинация е навлязла в гара Хитрино с двойно по-висока скорост от позволените 40 км. в час. Държавният обвинител позволи, че двамата машинисти са заспали и поради това не са видели двата предупредителни знака за оптималната скорост. „ Източникът на възпламеняване на газовия облак, образувал се в резултат на раздраната при злополуката цистерна, не е установен”, посочи Георгиева.

„ Подобно самопризнание демонстрира, че фактическите условия по делото не са изяснени”, разяснява юристът на машинистите Ивайло Йорданов. „ За да има неоправдателна присъда, всички основни детайли на доказване би трябвало да бъдат налице. Само по този начин може да се постанови един постоянен правосъден акт”, добави той.

Във вторник пред съда ще приказва Николай Димитров, бранител на потърпевшите при гърмежа. Адвокатът също ще упорства за 20-годишни ефикасни присъди за машинистите. Ден по-късно арбитър Румяна Райкова би трябвало да разгласи присъдата на първа инстанция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР