Макс Верстапен спечели Гран при на САЩ, 18-ти кръг за

...
Макс Верстапен спечели Гран при на САЩ, 18-ти кръг за
Коментари Харесай

Верстапен с победа №50 във Формула 1

Макс Верстапен завоюва Гран при на Съединени американски щати, 18-ти кръг за сезона във Формула 1 и продължи цялостната си доминация през 2023 година Световният първенец победи на пистата в Остин, Тексас, без значение че потегли от шеста позиция. Победата е 15-та за Верстапен през сезона в извършени 18 надпревари. По този метод нидерландецът изравни върха си по победи в границите на един сезон, подложен през 2022 година Той може да усили сметката си, като до края на сегашния сезон има още четири съревнования.

В кариерата си Верстапен към този момент има 50 победи и става едвам петият водач в историята на Формула 1 с сходно достижение. Пред него са само Ален Прост (51), Себастиан Фетел (53), Михаел Шумахер (91) и Люис Хамилтън (103).

Втори зад Верстапен приключи Хамилтън, само че след надпреварата той беше дисквалифиран дружно с Шарл Льоклер, откакто техните коли не устояха на техническата инспекция. Нарушенията на двамата бяха идентични, а точно прекомерно огромно изхабяване на дървената контролна планка на пода. Това се счита за техническо нарушаване на правилника, което води до директна дисквалификация.

В цялата история на Формула 1 това е едвам вторият (и третият) случай, в който има дисквалификация за прекалено изхабяване на контролната планка, която бе въведена след трагичните събития от Гран при на Сан Марино през 1994 година, с цел да се управлява височината на колите. По-късно същата година Михаел Шумахер губи успеха си в Гран при на Белгия поради прекомерно огромното изхабяване на планката, макар опитите на Бенетон на убедят стюардите, че тя е била износена поради прекомерно нападателно минаване върху един от бордюрите от страна на немския водач.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР