Макрорамката на бюджета на Община Варна за 2024 г. възлиза

...
Макрорамката на бюджета на Община Варна за 2024 г. възлиза
Коментари Харесай

Варна с над 707 млн. лв. бюджет за тази година

Макрорамката на бюджета на Община Варна за 2024 година възлиза на 707,7 млн. лева Запазва се данъчната тежест за жителите и е очакван е растеж заплатите на личния състав във всички бюджетни сфери, излиза наяве от оповестения проектодокумент.

Няма да се подвигат налозите, фокус са ни хората, естетизацията на града, привличането на вложения. Тези цели са заложени в проектобюджета на Варна за 2024 година. Това разяснява кметът Благомир Коцев след публикуването довечера на документа на уеб страницата на Община Варна.

Макрорамката на бюджета на Община Варна за 2024 година възлиза на 707,7 млн. лева Приходите от делегирани държавни действия са в размер на 338,6 млн. лева, а от локални действия – 369,1 млн. лева

С максимален условен дял в бюджета е функционалност „ Образование “ – 37 %, което е 263,4 млн. лева.През 2024 година ще се влагат обилни средства в възстановяване на просветителната инфраструктура в учебни заведения, детски градини и ясли, в основаване на съвременна материално-техническа база за обучение и кариерно развиване. Заложено е и нарастване с най-малко 8,4% на заплатите на педагогическите специалистии съизмеримо с това - на заплатите на непедагогическия личен състав от 01.01.2024 година

„ Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица “е водещ приоритет. Той предвиждаподобряване на градската среда посредством планиране и създаване на нови инфраструктурни обекти, създаване на публични площи за спорт и отдих, създаване на зелен пояс за Варна с паркове в 5-те региона за по-чист и зелен град, ремонт на съществуващите обекти, включително подлези, паркинги, тротоари и улици за обезпечаване на налична витална среда. В документа е заложена генерална смяна в концепцията на ръководство на осветлението с дълготрайна вероятност посредством смарт-технологиите, която да докара до забележителна успеваемост при потребление на електрическата енергия; създаване на видеонаблюдение на над 2 000 основни места в целия град за дейно реализиране на контролни функционалности, които ще доведат до предварителна защита на бъдещи противообществени прояви; слагане на в допълнение видеонаблюдение на 24 точки с непрекъснати вандалски прояви. Поддържането на чистотата в града на високо равнище и оптимизация на разноските за тази активност посредством съвременно сметосъбиране и създаване на подземни контейнери също е заложено в бюджета дружно с създаване на нови паркоместа, в това число подземни паркинги за възстановяване на единствено бизнес климата и туристическия потенциал, само че и за бърза възвръщаемост на средствата.

Вторият приоритет, залегнал в документа, е„ Варна – град на хората. Град без външна страна “. Целта е отмерено развиване и благоустройство на градската среда в кварталите и в центъра; основаване на удобствата за живот, учене, работа и напредване на гражданите; възстановяване на положението на градския транспорт; даване на обществени и административни услуги на високо равнище и допустимо най-кратки срокове; поддържане на публичен ред и сигурност. Ще бъдат направени огромни вложения в просветителната система – ясли, детски градини, учебни заведения, общежития. Ще бъде осъвременена здравната инфраструктура с фокус здравето на хората.

Трети приоритет е„ Варна – град на растежа и нововъведенията. Град на вложенията “.Той предвиждаприлагане на ограничения за привличане на български и задгранични вложители, създаване на индустриална зона, поддръжка на предприемаческата и стартъп-екосистемите за генерална смяна на икономическия профил на Общината. Акцент са още напъните за реализиране на кръгова стопанска система, стимулирането на нисковъглеродни производства, високите и дълбоките технологии; поддръжката за нововъведения, софтуерен трансфер, галактически технологии; привличане на вложения в аутомотив, електромобилност, изкуствен интелект, цифровизация и ИКТ-сектор; създаване на R&D-центрове и др.; по-голям пазарен дял на Варна и района в синята и зелена стопански системи на Европа.

Общината залага на амбициозна стратегия за привличане на европейски средства. Кандидатствала е с 12 планови оферти за осъществяване на вложения по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) на обща стойност 125,3 млв. лева Реализацията им стартира през 2024 година, като осъществяването им ще продължи до 2026 година

25,2 млн. лева ще влязат в бюджета на Община Варна по програмата на Министерство на образованието за " Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения " за интервала 2024-2026. Средствата са за четири плана - нова постройка на III ПМГ „ Акад. Методи Попов “ иНови постройка към ДГ №39 „ Приказка, ДГ №17 „ Д-р Петър Берон “ ипристройка на ясла №5 „ Чуден свят “.

100 милиона лв. са обезпечени от Министерството на финансите за обекти по Инвестиционната стратегия за общинските планове, където Варна има утвърдени 51 обекта за СМР и огромно планиране за 2024 година

Община Варна залага средства в стратегии за поддръжка на хората. 453500 лв. са планувани за общинските стратегии за промоция, профилактика и рехабилитация на публичното здраве. 230 560 лева са планувани за помощи на обществено слаби жители, които се отпускат с решение на Общинския съвет. Средства за здравни помощи на жители са в размер на 580 000 лева, в това число за лекуване – 188 337 лева и за инвитро процедури за двойки с репродуктивни проблеми – 391 663 лева 5,4 млн. лева са заложени за услугата Домашен обществен патронаж.

Документът залага на възстановяване на събираемостта на просрочените обвързване и на настоящите налози и такси, както и на санкциите. В проектобюджета е заложена оптимизация на администрацията. Предвидени са и средства за по-добри условия в приюта за безстопанствени кучета в с. Каменар.

Капиталовата стратегия на Община Варна е на стойност 205 млн. лева в това число и средствата по европрограми. През 2024 година ще се влагат обилни средства в улично осветяване, тротоари, подлези, Морската градина, културна и спортна инфраструктура, в здравния бранш, улици, тротоари, нови паркове и ремонт на пазарите.

Разходната част е формирана на правилото всички неефективно образувани и неприсъщи за активността на общината разноски да бъдат отстранени от проектобюджета. Той ще бъде показан пред варненци на обществено разискване на 25.01.2024 година в зала „ Пленарна “ от 17:00 до 19:00 ч. След това документът ще бъде импортиран за разискване в отрасловите комисии на Общинския съвет.

Проектобюджетът на Община Варна за 2024 година е оповестен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР