Маковецът представлява сладкиш със солидно количество смлян мак, захар/мед, ядки

...
Маковецът представлява сладкиш със солидно количество смлян мак, захар/мед, ядки
Коментари Харесай

Маковец - чаровната класика на полската кухня

Маковецът съставлява сладкиш със солидно количество надробен мак, захар/мед, ядки и сушени плодове. Печивито най-често е в следните форми:

• Пита или тарт – маковник – дебелият пласт макова примес е ситуирана върху тъничък пласт тесто;

• Маково руло - продълговато, завито на серпантина, във формата на вал. Приготвя се от тесто с квас в разнообразни вариации.

• Щрудел – с тесто за щрудел.

Маковецът в полската кухня

Макът, предопределен за маковата примес, би трябвало да бъде квалифициран за последвалото мелене. Един от методите е запарване (заливане с вряла вода), по-късно се прецежда, усърдно се филтрира и се оставя водата да се изпари. Друг способ е да се залее макът със студено или горещо мляко или вода, да се остави известно време да се накисне. Според някои предписания след запарването или кисненето зърната би трябвало да бъдат досварявани.

Ако макът е киснат цяла нощ, ще е нужно да се вари единствено няколко минути. Според известния полски готвач и журналист Мачей Курон (1960-2008) при всички случаи маковите семена би трябвало да бъдат попарвани, без значение дали са авансово киснати. Преди маковите семена не са били запарвани, само че въпреки всичко са заливани с вода и се е изчаквало, до момента в който си трансформират усета.

Така подготвен, усърдно отцеден, макът се смила два или три пъти в месомелачка през най-ситното решето или се счуква в хаванче. Смленият мак се обърква с мед или захар, по-късно могат да бъдат добавени ядки и сушени плодове – орехи, бадеми, стафиди, сладко от портокалови корички.

В другите районни кухни се среща и потреблението на лешници, сушени сливи или круши. Според някои предписания към маковата примес се прибавя масло, яйца или разрушен на корав сняг белтък.

Опечените рула маковец се заливат с бяла глазура и се поръсват с цели зрънца маково семе или със сладко от портокалови корички. В комерсиалните магазини постоянно срещан е и маковец с шоколадова глазура /виж галерията/.

Маковец във формата на пита съставлява пълен пласт макова примес върху тъничък блат от общоприетоо или от ронливо тесто, покрита с втория блат на тестото, с решетка от тестото или с трохи.

Маковецът като празнично ядене

Маковецът е обичаен коледен и великденски сладкиш за полската кухня. В някои области на страната става известен след Втората Световна война с помощта на заселниците от Източна Полша. Първоначално известни стават кифличките с заряд от мак.

Ежедневно е участвал само на трапезите на заможните. В елементарните къщи бил приготвян единствено по специфични мотиви – Коледа, Великден, карнавали, както и на по-важни католически празници.

Според националните вярвания макът, употребен в навечерието на Коледа, би трябвало да донесе благополучие и да пази от зли сили.

Макът е растение, което съдържа хиляди семенца, и се появява на Коледната вечеря като знак на изобилието и плодорието. Стриването на мака по време на тези празници се прави от млади девойки за скоро да встъпят в брак. Макът в коледните ястия, наред с меда и гъбите, също по този начин е връзка с Отвъдното.

Маковецът намира място в Списъка на обичайните артикули на Министерстовото на земеделието и развиване на селските региони. Ето и определената селекция:

• Маковец – Ейшеришки, Сенджишовски, Хоженски, Бжозовски – маково руло с забележима при прорез, необятна серпантина макова примес с ядки и сушени плодове;

• Маковец Любартовски – нетипично маково руло – единично навит тъничък слой блат с доста пълен пласт макова примес с мед, стафиди и ядки;

• Щрудел – маково руло от пухкаво пшенично тесто с разновидности за заряд от мак или извара;

• Шльонска/Чешинска сватбена торта – правоъгълен къс (нарязана по избор на квадрати) или кръгла (нарязана на триъгълници) – изработен от два блата, сред които има един от трите разновидността – чиста макова примес, извара.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР