Македонският президент Стево Пендаровски си позволи вербална атака, която е

...
Велизар Енчев: Македонският президент Стево Пендаровски извърши акт на война спрямо България. Радев и Габриел да реагират веднага!

Снимка: Facebook

Коментари Харесай

Велизар Енчев: Македонският президент Стево Пендаровски извърши акт на война спрямо България. Радев и Габриел да реагират веднага!

Македонският президент Стево Пендаровски си разреши вербална офанзива, която е най-голямата провокация към България, откогато е държавен глава. Претенциите му за „ македонско малцинство “ в Пиринския край и за вписването му в конституцията ни е акт на война, който не можем да отминем със състрадание. Това написа университетският учител, публицист и някогашен офицер от външното разузнаване Велизар Енчев в пост във Facebook.

SafeNews разгласява поста без редакторска интервенция:

МАРИЯ ГАБРИЕЛ И РУМЕН РАДЕВ МЪЛЧАТ И НЕ РЕАГИРАТ НА ЧУДОВИЩНАТА ПРОВОКАЦИЯ НА СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ! ЗАЩО?
Македонският президент Стево Пендаровски си разреши вербална офанзива, която е най-голямата провокация към България, откогато е държавен глава. Претенциите му за „ македонско малцинство “ в Пиринския край и за вписването му в конституцията ни е акт на война, който не можем да отминем със състрадание.

Вярно, антибългарската изразителност на Пендаровски е в подтекста на ожесточената предизборна акция в Северна Македония, само че това нито го оправдава, нито омаловажава думите му.

Вярно, македонският парламент би трябвало да гласоподава конституционни промени, с които да впише българите в македонската конституция. Но това въобще не изиска взаимност от страна на България по четири фундаментални аргументи:
Първо, по конституция Северна Македония е многонационална и двуезична страна. Второ, по конституция България е еднонационална страна, в която няма малцинства. Трето, вписването на българите в македонската конституция е императивно условие на Брюксел към Скопие. И то като неотменимо изискване за присъединението към Европейския съюз. Четвърто, Северна Македония е страна по контракта за другарство с България (2017), в който е записан и подписан отводът й от малцинствени искания.

Ето по какъв начин би трябвало да реагираме в тази обстановка:

Министерство на външните работи да изтегли българския дипломат в София „ за съвещания “. Това е първият дипоматически демарш, след който идва вторият – външният министър Габриел незабавно да извика в Министерство на външните работи македонската посланичка в София, с цел да й връчи нота с опорни точки, посочени нагоре.
Българският президент още през днешния ден да излезе с публично изказване (писмено или устно), в което да даде съответен отговор на македонския си сътрудник. Като не му икономисва историческата и правната неплатежоспособност на претенциите за „ македонско малцинство “ в България.
Не храня никакви илюзии. Не имам вяра Мария Габриел и Румен Радев да се вслушат в написаното тук. И това е най-тъжното в тази сага на поредна българска капитулация.

 

 

Още вести четете в категория Коментари
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР