Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за

...
Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за
Коментари Харесай

Македонският парламент одобри френското предложение

Македонският парламент утвърди френското предложение за започване на договаряния за участие на районен съд Македония в Европейския съюз /ЕС/, съобщи БГНЕС. "За " гласоподаваха 68 народни представители. В пленарната зала участваха 69 от общо 120.
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.
В поддръжка на предлагането гласоподаваха депутатите от ръководещата коалиция, само че и народните представители от опозиционните албански обединения. Гласуването се организира по време на третия ден от дебатите в пленарна зала.
Днес в Народното събрание бе и посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гир.
Дискусията през последните два дни мина в напрегната атмосфера. Опозицията подвигна звук по време на изявленията на депутатите от ръководещото болшинство, имаше и словесни спорове и взаимни обвинявания сред депутатите от държавното управление и опозицията.
Дебат всъщност за Френското предложение по този начин и не се състоя, а се трансформира в една антибългарска нервност, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и даже дезинфекция.
"Изминахме натоварен интервал на необятни съвещания по предлагането на френското председателство, евентуално най-широките съвещания по която и да било тематика до момента ", съобщи във Facebook министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.
"Консултациите не бяха лесни, нито елементарни, сътвориха и прочувствени реакции и одобрявам, че на моменти сътвориха нервно напрежение и измежду нас. Независимо от това какъв брой ни харесват или не, без значение от това какво главоболие ни сътвориха, тези необятни съвещания, въпреки всичко, бяха продуктивни и сътвориха ясни линии по какъв начин да продължим с европейската интеграция. Приемам като достоверен изблик на нерешителност всички опасения, които посредством заключенията на Народното събрание в този момент стават обвързване и за държавното управление, и за мен, и за целия преговорен екип. Разбрахме посланието и сме подготвени да отговорим на всички провокации ", написа Османи.
Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с апел да се одобри Френското предложение насочиха президентът на Франция Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.
В края на юни българският парламент с голямо болшинство поддържа френското предложение и прикани управляващите в Скопие също да го одобряват.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР