Македонският научен институт настоява пред българското правителство да постави осем

...
Македонският научен институт настоява пред българското правителство да постави осем
Коментари Харесай

Учени предлагат да поставим осем условия на Скопие за ЕС

Македонският теоретичен институт упорства пред българското държавно управление да сложи осем наложителни условия за държавното управление в Скопие по отношение на идната покана на Република Северна Македония за Европейски Съюз.

Това се декларира в декларация на Института по отношение на участието на Р Северна Македония в Европейски Съюз, показана от ръководителя на Института доцент Александър Гребенаров.

Условията, посочени в нея, са да се признаят българските корени на болшинството от популацията в историко-географската област Македония, в това число и в рамките на днешната Р Северна Македония, да се осъдят политическите убийства и репресии против българи след 1944 година , да се трансформират учебниците и помагалата , да се отстранят надписите върху монументи и музейни експонати с антибългарско наличие , да се премислят националните празници , ориентирани непозволено против българите и българската страна. Други наложителни условия съгласно Института би трябвало да са прекратяване на езика на омразата към българите в медиите, да се признае, че формалният език съгласно конституцията на Р Северна Македония е образуван на основата на български приказва, както и да се дават цивилен и политически права на българите, идентични с правата на другите етноси в Р Северна Македония с включването им в конституцията.

Македонският теоретичен институт приканва държавните управления на двете страни да стартират пряк политически разговор в духа на подписания контракт и да не позволен несъгласията сред Р Северна Македония и България да се трансфорат в проблеми на Европейски Съюз, написа още в документа.

Доц. Георги Николов, заместник-председателят на Института, означи значимостта на написаното в учебниците, защото наличието им оставя трайна диря в съзнанието. Обикновеният човек е манипулиран освен с медиите, само че и с образователния материал, разяснява той. Според него би трябвало да се обърне внимание и на музеите и метода, по който те показват историческите обстоятелства.

Журналистът Коста Филипов означи казуса с езика на омразата. Проф. Нина Дюлгерова разяснява, че борбата за историята е борба за българското потомство, което идва след нас и добави, че българите са доста толерантни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР