Македония отива на референдум, парламентът избра новия състав на ДИКМакедонският

...
Македония отива на референдум, парламентът избра новия състав на ДИКМакедонският
Коментари Харесай

Македония отива на референдум, парламентът избра новия състав на ДИК
Македония отива на референдум, Народното събрание избра новия състав на ДИК
Македонският парламент тази нощ избра новия състав на Държавната изборна комисия /ДИК/, което дефинитивно отвори пътя за организирането и провеждането на референдума за Договора с Гърция, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В началото на седмицата се чака депутатите да дефинират и датата за провеждането на референдума. По всяка възможност той ще се състои на 30 септември.

Новият ръководител на ДИК Оливер Дерковски е представител на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Заместник-председател е Дитмире Шеху от Демократическия съюз за интеграция.

В гласуването за избор на новия състав на ДИК участваха 100 депутати в 120-местния парламент. Съставът бе определен по бързата процедура. За него гласоподаваха всички 100 народни представители.

Няколко часа преди този момент министър председателят Зоран Заев съобщи, че до 30 юли Народното събрание ще вземе решение за осъществяване на референдум, който, както съобщи той, ще провеждат и без опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, при положение, че с тях не се стигне до съглашение в диалозите на парламентарно равнище.

Заев не вижда нужда да свика нова лидерска среща, само че показва, че е отворен за всички аспекти и в случай че е належащо, тя може да бъде свикана и от Християн Мицкоски. "Нямам проблем, единствено да намерим решение, тъй като дните са преброени и би трябвало да се вземат решения", сподели още Заев.

Той уточни, че е контрактувано датата за референдума да бъде колкото е допустимо по-рано, тъй като при сполучлив референдум идната стъпка е смяна в конституцията, за което са нужни сред 100 и 120 дни до края на януари, с цел да може през февруари Гърция да ратифицира съглашението. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР