Македония и Гърция са все по-близо до решение на спора

...
Македония и Гърция са все по-близо до решение на спора
Коментари Харесай

Премиерът на Македония: Спорът за името може да се реши през юни

Македония и Гърция са все по-близо до решение на разногласието за името на западната ни съседка. Пред публицисти в София министър председателят на Македония Зоран Заев сподели, че на среща с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас са стигнали до една алтернатива за името на Република Македония, която ще бъде разисквана в двете страни, заяви Българска телеграфна агенция. Ако бъде утвърдена, ще е я обявим , сподели Заев, без да дава повече информация за предлагането.

Заев взе участие в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се организира в София . На нея той имаше диалози с гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

Премиерът на Македония
се надява да се откри решение в разногласието за името на страната преди срещата на Европейския съюз през юни. Това съобщи самият македонски министър-председател Зоран Заев, съобщи БГНЕС.

 
и го зајакнуваат пријателството. Со премиерот Ципрас веруваме дека можеме да најдеме решение кое го штити достоинството на граѓаните во двете држави.

17 мај 2018, Софија
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev)
„ На днешната среща с гръцкия министър председател, приятеля на Македония, Алексис Ципрас ние дружно отбелязахме напредъка, който сме постигнали в процеса за намиране на решение на разногласието за името “, сподели Заев. Двамата министър-председатели са разгледали вероятните варианти за решение, които македонската страна е показала по време на последния кръг от договарянията .
 Македонският министър председател Зоран Заев и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас БГНЕС

По думите му консултациите ще продължат сред двете страни. „ От през днешния ден другарството сред Македония и Гърция е даже по-силно . Надяваме се, че до края на председателството ще има решение, само че това зависи и от двете страни “, сподели още той. 
 Македонският министър председател Зоран Заев и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас БГНЕС

" Ако контрактуваното сред мен и Алексис не бъде утвърдено, ще продължим с диалозите ", сподели Заев пък на въпрос дали ще има решение до юни месец. През юни са срещата на върха на НАТО и Европейския съвет, хубаво е да сме се договорили дотогава, само че в случай че не, ще продължим договарянията, съобщи Заев, представен от " ".

Срещата в София е втората сред двамата министър председатели от началото на тази годин а. Първата бе в Давос през януари.

Еврокомисарят по разширението и политиката на добросъседство Йоханес Хан , който участва на срещата на високо ниво сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София, изрази оптимизъм, че Македония и Гърция ще разрешат разногласието за името. Но той не направи прогнози за допустима времева рамка.

„ Винаги съм оптимист. И ще остана оптимист. И двамата министър-председатели са на добър пъ т “, сподели Хан, разяснявайки срещата сред министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципра с. Що се отнася до опцията за реализиране на решение до срещата на върха на Европейски Съюз през юни, той сподели, че до тогава има още месец и че всичко е допустимо .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР