Макар в крайна сметка сагата с кравата Пенка да получи

...
Макар в крайна сметка сагата с кравата Пенка да получи
Коментари Харесай

Четири лапи: Казусът с кравата Пенка доказа нуждата от реформа в БАБХ

Макар в последна сметка сагата с кравата Пенка да получи удобна развръзка и животното да беше избавено, следващият скандал с присъединяване на Българска организация по сигурност на храните е доказателство за това, че активността на този надзорен орган е неефективна и са нужни незабавни промени в метода му на работа. Това декларират от организацията за отбрана на животните " Четири лапи ".

Те са безапелационни, че при настоящия метод на работа на БАБХ и отрицателното отношение на организацията към хуманното отношение към животните и неправителствения бранш, кавги като този с Пенка непрекъснато ще излизат в общественото пространство.

От организацията напомнят, че това е следващ случай, в който БАБХ и нейните районни подразделения демонстрират индиферентност от използване на ограниченията за хуманно отношение към животните. Подобни образци от миналите години са: десетките случаи на несанкционирана свирепост към безстопанствени животни в общински приюти в цялата страна, разрушеният от прокуратурата незаконен разплодник за кучета във Варна, който е съществувал с протекцията на Областна дирекция по сигурност на храните – Варна, регистрацията на няколко ферми за норки в нарушаване на съществуващото законодателство, непрекъснатите рецензии от чужбина за несанкциониране на грубо отношение към животни по време на превоз, умъртвените от организацията четири коня и две кучета, избавени преди този момент от деятели, всеобщото кръвопролитие на селскостопански животни поради чисто административни нарушавания.

От началото на тази година БАБХ за следващ си навлече публичното неодобрение поради отхвърли да позволи превоз на лъвчетата Масуд и Терез до избавителен център в Холандия, с което обслужи ползите на своя някогашен сътрудник и сегашен кмет на Разград, последван от незаконното умъртвяване на над 100 диви птици в столичния зоопарк, гибелта на десетки коне в Осоговската планина и въпросът с кравата Пенка.

Според доктор Марина Иванова, шеф за България на „ Четири лапи “, организацията се е трансформирала в един извънредно муден държавен орган, който на процедура не предстои на надзор: „ БАБХ дава отговор за непостижимо необятен набор от действия, свързани със земеделието и отглеждането на животни – от семената и фуражите, през качеството на храните, до превоза на животни и изискванията във фермите. Към това би трябвало да прибавим и изискванията в приютите за безстопанствени животни, метода на развъждане на домашни любимци и търговията с тях и не на последно място – битката със болести, пренасяни от животни. Наблюденията ни от основаването на организацията през 2009 година сочат, че тя не е в положение да извършва дейно всички тези действия, “ безапелационна е доктор Иванова. „ От друга страна, структурата и методът на организация в БАБХ допускат неспособност за външен надзор – организацията е под шапката на Министерство на земеделието, храните и горите, само че нейният изпълнителен шеф, който е съсредоточил в себе си цялата власт, се назначава от министър-председателя. “

От „ Четири лапи “ са разтревожени и от непрекъснатото и целеустремено неглижиране на проблемите, свързани с хуманното отношение към животните. В актуалната конструкция на БАБХ няма обособена дирекция, отговаряща единствено и само за спазването на нормите за човечност, а тази активност е „ вмъкната “ в дирекцията, която следи за болесттите по животните и контрола на фуражите. Като образец за отношението на БАБХ към използването на нормите за хуманно отношение от „ Четири лапи “ показват десетките отчети от интернационалните организации и европейски институции за нарушавания при превоз на селскостопански животни на граничния контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, както и отношението на организацията към бездействието на локалната власт за понижаване на броя на изоставените домашни любимци и популацията от безстопанствени кучета и котки.

„ Наскоро изпълнителният шеф на Българска организация по сигурност на храните даже си разреши да изпрати скандално писмо до Комисията по петициите към европейския парламент, в което, с изключение на многочислените погрешни изказвания във връзка с активността на организацията, намерено упреква неправителствените организации за отбрана на животните за съществуването на безстопанствени кучета по улиците, “ показва доктор Иванова. „ До сходно несвоевременно държание не би се стигнало, в случай че БАБХ осъзнаваше изгодата от активността на неправителствените организации за решаването на редица обществени проблеми и разполагаше с готови фрагменти, които ясно да виждат връзката сред хуманното отношение към животните и качеството на живот на обществото ни. “

От „ Четири лапи “ са безапелационни, че единственото решение е преструктуриране на Българска организация по сигурност на храните и основаване на обособена дирекция „ Хуманно отношение към животните “, както и въвеждане на работещ механизъм за външен надзор на активността на организацията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР